• Search form

30.03.2016 | 12:39

Znakovni muzej

Znakovni muzej

Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) u Beogradu organizuje 5. aprila prvi seminar posvećen razvoju veština muzejskih stručnjaka neophodnih za uspostavlјanje kvalitetnije saradnje sa zajednicom gluvih. 

Prvi seminar u okviru projekta “Znakovni muzej” koncipiran je tako da muzejskim radnicima pruži uvid u osnovne karakteristike i specifičnosti zajednice i kulture gluvih, kao i osnove komunikacije sa gluvim i nagluvim osobama za koje je MIJ dosad organizovao pet vođenja kroz izložbe na znakovnom jeziku.

Kao posebno važan segment seminara, MIJ je istakao simulaciju stvarnih situacija u vidu radionica u kojima će svi učesnici biti postavljeni u različite uloge u cilju osobađanja od ustaljenih predrasuda, usvajanja adekvatnih modela ponašanja i unapređenja komunikacije sa predstavnicima zajednice gluvih.

Seminar će otvoriti direktorka MIJ Neda Knežević, a govoriće i kustos edukator MIJ Sara Sopić i Vera Jovanović iz Asocijacije tumača znakovnog jezika.

Projekat “Znakovni muzej” nastao je kao odgovor na nedostatak kulturne ponude namenjene zajednici gluvih, na inicijativu Gradske organizacije gluvih i Asocijacije tumača znakovnog jezika koja je prepoznala MIJ kao poželјnog partnera u dugoročnom procesu povećanja dostupnosti muzejskih programa zajednici gluvih.

Prva aktivnost bila je u formi pilot projekta, prevoda stručnog vođenja kroz izložbu “Nikad im bolјe nije bilo?” na srpski znakovni jezik, kojim je testiran odziv zajednice gluvih, tehnička izvodlјivost, reakcije gluvih posetilaca nakon vođenja, ali i regularne publike koja je u tom trenutku posetila MIJ. Adaptacija muzejskog programa potrebama zajednice gluvih, veliki odziv i interesovanje pripadnika same zajednice, kao i njihove pozitivne reakcije i zahvalnost, bili su jasan znak da treba nastaviti slične aktivnosti u budućnosti, saopštio je MIJ.

U tom cilјu pokrenut je projekat “Znakovni muzej” koji je, pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, uključio pored Gradske organizacije gluvih, Asocijacije tumača znakovnog jezika i MIJ i niz drugih partnera, poput Kulturno-umetničkog društva “Radivoj Popović”, Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja grada Beograda. Tri muzejske institucije su adaptirale svoje najatraktivnije programe - od stručnih vođenja kroz tekuće izložbe do standardnih poseta svojih kompleksa, i time doprinele obogaćivanju kulturne ponude namenjene toj marginalizovanoj grupi.

Projektom je obuhvaćen i edukativni seminar koji ima za cilј da postavi osnovne smernice muzejskim profesionalcima za rad sa gluvim i nagluvim osobama i time omogući dalјe širenje kulturne ponude na ostale muzejske institucije u Srbiji, ali i neophodno umrežavanje kulturnih institucija sa organizacijama koje se primarno bave problemima inkluzije zajednice gluvih. 

*Foto: Vođenje na znakovnom jeziku kroz nedavno zatvorenu izložbu “Ruska avangarda u Beogradu”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.