• Search form

29.05.2018 | 20:07

Zvezde Steinway klavira na Kolarcu

Zvezde Steinway klavira na Kolarcu

Kolarčeva zadužbina najavila je od jeseni Steinway koncertnu sezonu posvećenu pijanistima sa liste tog renomiranog proizvođača klavira, počev od Luke Debarga (Lucas Debargue), preko Arkadija Volodosa (Arcadi) i Jevgenija Sudbina do proslavljene Elizabet Leonskaje.

Mladi francuski pijanista Luka Debarg nastupiće prvi put u Beogradu 31. oktobra, a predstaviće se programom koji čine dela Šopena, Baha i Betovena.

Arkadi Volodos je poslednji put gostovao pred beogradskom publikom pre više od deset godina, a 28. novembra izvešće dela Šuberta, Rahmanjinova i Skrjabina. Njegovi prethodni nastupi su bili proglašeni koncertima godine, a i u svetu ga opisuju kao “genija za klavirom”.

Jevgenij Sudbin, koga londonski Dejli telegraf navodi kao potencijalno jednog od najzanimljivijih pijanista 21. veka, premijerno će se predstaviti beogradskoj publici 27. februara 2019. godine odabranim delima Skarlatija, Čajkovskog, Skrjabina i Prokofjeva.

Legendarna “kraljica za klavijaturom” Elizabet Leonskaja nastupiće 18. marta 2019. godine u završnici prve Steinway koncertne serije, koju organizuje Piano land. Izvešće dela Mocarta, Berga i Šuberta.

Kompanija Steinway & Sons decenijama unazad gradi posebne odnose sa pijanistima koji pripadaju različitim muzičkim žanrovima - od Langa Langa do Dajane Kral, od Marte Argerič i Danila Trifonova do Bilija Džoela. Tu su i Steinway besmrtnici - Kol Porter, Sergej Rahmanjinov i Artur Rubinštajn.

Velika i gusta mreža distributera i zastupnika tog instrumenta, u okviru promocije brenda, organizuje koncerte u svojim salonima, izložbenim prostorima, koncertnim dvorana i na velikim takmičenjima, kao što su Čajkovski u Moskvi, Šopen u Varšavi, Kraljica Elizabeta u Briselu.

Statistika govori da 19 od 20 svetskih pijanista uvek bira Steinway za svoj nastup, dok 96 odsto najboljih sala poseduje Steinway D 274, što taj instrument čini vladarom koncertnih dvorana

Komplet ulaznica za prvu Steinway koncertnu sezonu, po ceni od 7.000 dinara, u prodaji je na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Kolarčeva zadužbina nabavila je nov Steinwey klavir krajem prošle sezone, a izabrao ga je proslavljeni pijanista Ivo Pogorelić, koji je na njemu i nastupio u decembru 2017, sto je bio njegov prvi solistički koncert u rodnom Beogradu nakon skoro 30 godina. Sredstva za kupovinu tog instrumenta prikupljana su od 2014. godine kroz donatorske koncerte u zemlji i svetu, kao i sredstvima sa konkursa Ministarstva pravde.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.