• Search form

LOBOTOMIJA ILI KASTRACIJA

/ SELI-B

LOBOTOMIJA ILI KASTRACIJA

Narednih dana po medijima, društvenim mrežama i internim razgovorima, provlačiće se, izvesno, osuda najavljenog konspirativnog skupa pobornika legalizacije silovanja. Sem što će to biti dobar povod da se o ovom krivičnom delu par dana polemiše, ništa se zapravo i neće dogoditi. Zato što oni skloni njegovom izvršenju, oni koji su ga već izvršili jednom ili više puta, NEMAJU MUDA i slobodno, nekažnjeno ili u najboljem slučaju minimalno sankcionisano, šetaju gradovima, manjim i većim mestima. Čekaju svoje nove žrtve i nije im potrebna saglasnost zakonodavca za realizaciju naraslog nagona, kao što im nije ni dovoljna pretnja kaznom već predviđenom krivičnim zakonom. S njihove strane to je čista manifestacija moći i legalizacija društvene nemoći ili inertnosti da se tome suprotstavi.

A da se ne zavaravamo, nisu to manijaci čija fizionomija, kriminogeni izraz lica ili devijantno ponašanje jasno ukazuje na skrivene sklonosti. Nisu to ni neurotične, šizofrene, kompuzivne ili već kakve osobe. To može biti bilo ko - dobar kolega, komšija, profesor, poznanik iz kraja. I nećemo ga prepoznati ni na ilegalnom skupu u glavnom gradu ni na ulici. A ni žrtve ne možemo prepoznati. I kao što oni NEMAJU MUDA, ni one nemaju hrabrosti da o o tome svedoče. Ni njih nećemo prepoznati.

Ono što kao društvo možemo učiniti je da taj problem učinimo vidljivim, da ga sankcionišemo po slovu zakona i da edukujemo. Pa neka nam ova najavljena glupost posluži za bar javnu diskusiju. Do neke nove devojčice koju će otac danima tražiti, njen divan osmeh moliti za pomoć sa tv ekrana, a dobri mesar iz kraja kriti. I dok se čitava nacija oporavljala od šoka, osećala duboko sažaljenje, na tren zamišljala neke svoje ćerke, sestre, drugarice, neki novi mesar iz kraja je to isto činio. Ali ne znamo za njega, ni nju. Javite mi ako prepoznate nekoga na skupu. NEMAJU ONI MUDA.

Diplomirani pravnik, nekada dugogodišnja volonterka SOS telefona za ženu i decu žrtve nasilja i Autonomnog ženskog centra za borbu protiv seksualnog nasilja

Video
15.03.2024 | 17:08

Izazovi projektnog finansiranja nezavisne kulture

Predstavnici nezavisnih scena Hrvatske, Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore govore u video intervjuima o problemima i izazovima projektnog finansiranja, specifičnostima u tom pogledu u svojim sredinama i