• Search form

Marketing i PR

/ Kulturno nasledje

mr Vladimir Krivošejev, Aleksandra Savić, Milica Cukić

MARKETING I PR - MUZEJI U SLUŽBI PUBLIKE ILI MARKETING KAO NEZAOBILAZNI ELEMENT SAVREMENE MUZEOGRAFIJE
(abstrakt)

Marketing i PR

mr Vladimir Krivošejev, Aleksandra Savić, Milica Cukić

MARKETING I PR - MUZEJI U SLUŽBI PUBLIKE ILI MARKETING KAO NEZAOBILAZNI ELEMENT SAVREMENE MUZEOGRAFIJE
(abstrakt)

Privredni subjekti nesmeju sebi da dozvole luksuz da proizvode robu koja neinteresuje njihove stalne i potencijalne potrošače, ili da za nju, i mesto njene distribucije, mušterije ne znaju. Ni muzeji kao javne službe, nesmeju da dozvole da njihovi „proizvodi“ (bez obzira da li je reč o stalnim postavkama, povremenim izložbama, ili drugim javnim programskim aktivnostima) budu nezanimljivi za publiku, da ona za njih ne zna, a još manje da posetilaca ima vrlo malo ili da ih uopšte nema.

Muzejski programi se ne prave da budu sami sebi cilj, niti zbog još jedne stavke u CV-ju kustosa, već zbog publike na koju moraju da utiču. Za razliku od privrednih subjekata, prazne muzejske sale neće dovesti do finasijskog kraha muzeja, ali hoće do kraha svrhe njegovog postojanja i otvaranja pitanja čemu muzeji služe i treba li, uopšte, da postoje.

Da bi se sprečio ovakav ishod, savremena muzeografija u svoju praksu, uz druge korpuse znanja, sve aktivnije inkorporira marketing u njegovoj punoj funkciji, koja ne podrazumeva samo promotivne aktivnosti, već i istraživanje, planiranje proizvoda i distribuciju.

Muzejska marketinška istraživanja imaju za cilj da dođu do saznanja šta interesuje publiku, koji način prezentacije joj je prihvatljiv, kakva su savremena praktična kretanja... Na osnovu ovih saznanja, u okvirima struke, ali u duhu njenih modrenih tokova, kao i želja i interesovanja publike, formiraju se atraktivni, zanimljivi „muzejski proizvodi“. Ali sa tim se ne završava misija muzeja. Stalnom, permanentnom, primenom širokog spektra promotivnih aktivnosti svi muzejski programi (imperativ – brojni i raznovrsni, kreirani za različite ciljne grupe) neprekidno moraju da se predočavaju najširoj javnosti, zbog koje muzeji i postoje.

Zaključak

Odsustvo raznovrsnih muzejskih programa, isto kao i prazne sale muzeja, dovodi do kraha svrhe postojanja muzeja.

Da bi se to izbeglo, savremena muzeografija mora da sve više pribegava upotrebi različitih marketinških aktivnosti, od istraživanja želja, potreba i reakcije publike, preko planiranja brojnih, raznovrsnih i atraktivnih programa za različite ciljne grupe, do permanentnih promotivnih poslova širokog spektra.

Konferencija "Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija", Beograd, 22-23.5.2009.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav