• Search form

NI DETE AŠOVČIĆ!

/ stjepan_mimica

Golemi izrezbareni pisaći sto, polica s knjigama u luksuznom povezu, kožna garnitura... Silueta u jakom kontralihtu ispred velikog prozora, nervozno ušetana. Telefonira. Naglašeno gestikulira, povremeno viče.

NI DETE AŠOVČIĆ!

Golemi izrezbareni pisaći sto, polica s knjigama u luksuznom povezu, kožna garnitura... Silueta u jakom kontralihtu ispred velikog prozora, nervozno ušetana. Telefonira. Naglašeno gestikulira, povremeno viče.

“Ja sam…, slušaj, gazda u problemu…, šta "koji gazda,?"., ma kakav Boris, kad kažem gazda, mis…, jeste, Kolumbo, na njega mislim..., čuj, stvar je važna, mnogo je ljut… znaš one njegove stanove?.., jeste, iza buvljaka…, ma slažem se, vukojebina, ali uložio čovek pare, mora se proda…, da, da, slabo ide, cena baš ponosita, bok'te, ko da su na Terazijama..., pa znam, lično sam zvao one urednike, naslovi ko vrata, u blokovima astronomski, novi beograd ko dedinje…, ne vredi, neče ljudi, JBG, novak je novak, moraš preko gazele, nema šanse da za dana stigneš s pos…, pa jasno, ni hiljadarku, a kamo li dve i kusur, ali šta mi tu ima da pričamo, nego daj, vidi tamo, jel’ mož' se sredi za neke povoljne kredite, pa da to očas..., ma kakva kamata, nek bude par godina bez kamate, evo država će da plati tu kamatu…, hajde, proguraj to u skupštini, al’ pazi, krediti da budu samo za nove stanove, nema ih sada niko, samo gazda..., znači, ne daj da se stvar razvodni, taman posla da se za državne novce kupuje kako se kome ćefne..., da, da, spreči kako znaš da lova ode kojekakvoj žgadiji, znači, slobodno pohapsi one bitange što grade bez doz..., ma poruši, sravni, ako mora, sve…, 'si razumeo..., ma ni dete ašovčić u srpsku zemljicu, dokle god gazdi to ne rešimo…, znači ni jednu građevinsku da ne vidim, molioci da se pripuštaju najviše par sati nedeljno..., da ih prođe volja, znas, ko ono što su ambasade…, ma, ni jedan novi stan...,, zaustavi, sve!…, šta ja znam kako, snađi se, zamrsi propise, nažvrljaj neki zakon, ali tako da niko ništa ne razume, pa nek se čeka na tumačenje…, da dobijemo u vremenu, kapiraš…, pa šta ima veze ako neko već ima urbanističku i kojekakve saglasnosti, ne daj da se ništa konačno potpisuje, samo reci da je to bilo po starom, a sad više ne važi…, jeste, vraćaj na vrtešku, sve mora nanovo i po novom…, ama šta pričaš…, kakva kradena roba?…, a, tooo…, pa to je drugo, ne skreći s teme, ovo je važno…, znam, znam da ne plaća nikom, ali nemoj bre tako, pa da je kradena, on bi to na kartonskoj kutiji i upola cene..., jeste, čuo sam, poslovnom prostoru ni cvonjka, pa dobro, dok ne ojača još malo,.., ajde ne zakeraj, nego uradi kako sam ti reko, nemoj gazda da se razbesni, država je u pitanju, ej!”

_____________________________________________________
EPILOG
Letos donet novi Zakon o izgradnji. Ne razume se ništa, tumačenje se ni ne nazire. U Beogradu već mesecima nije izdata ni jedna jedina gradjevinska dozvola, sve urbanističke poništene. U građevinske i urbanističke kancelarije stranke se pripuštaju dvaput nedeljno po dva sata, stanogradnja radikalno ukočena, gradjevinska industija nokautirana. Stanovi se povoljnim, od države subvencionisanim kreditima, mogu pazariti isključivo kod Gazde. Prostor za Gazdin subvencionisani, 300-posto-biznis temeljno raščišćen.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav