• Search form

Primeri dobre prakse - Uloga industrijskog nasleđa

/ Kulturno nasledje

Sonja Zimonić, Muzej nauke i tehnike Beograd

ZAŠTITA NAUČNO-TEHNIČKE BAŠTINE SRBIJE
- ULOGA MUZEJA NAUKE I TEHNIKE –

Primeri dobre prakse - Uloga industrijskog nasleđa

Sonja Zimonić, Muzej nauke i tehnike Beograd

ZAŠTITA NAUČNO-TEHNIČKE BAŠTINE SRBIJE
- ULOGA MUZEJA NAUKE I TEHNIKE –

Veliki i neizostavni deo kulturne baštine i organski deo kulturnog identiteta svakog društva svakako čini i naučno-tehničko nasleđe. Vrednosna uloga ovog dela kulturne baštine jeste njena multikulturalna, civilizacijska osnova istorizma predmeta. Naučno-tehnička baština u Srbiji nije dovoljno istražena, nije dostupna javnosti na adekvatan način i zanemaruje se kada se govori o kulturnom identitetu. Međutim, potencijali ovog dela kulturnog nasleđa su veliki u kreiranju kulturnog života društva i kulturne politike.

Muzej nauke i tehnike, na osnovu poslova matične delatnosti, upoznat je sa globalnim resursima i potencijalom naučno-tehničkog nasleđa na teritoriji Srbije. Tokom istraživanja i rada na terenu, konstatovana je činjenica da se najznačajniji deo ove baštine nalazi in situ, u objektima koji su nesistematski zaštićeni.

Iz tog razloga je Muzej nauke i tehnike kao cilj svoga rada postavio sistematsku zaštitu naučno-tehničkog i industrijskog nasleđa. Tako se stvara mreža ne samo ustanova zaštite – muzeja i zavoda, već i privrednih organizacija, prosvetnih i naučnih institucija, univerziteta, instituta i škola.

Stvaranjem decentralizovane mreže zaštite, koja povezuje ne samo ustanove kulture već i celokupne kulturne interese lokalnih zajednica, ovaj slabo poznati deo kulturne baštine uključuje se u sistematsku zaštitu spomenika kulture i omogućava se širi i jači uticaj na formiranje kulturne politike i njenih ciljeva.

Za realizaciju ovih ciljeva dobra vodilja nam mogu biti svetska iskustva - Rurska industrijska ruta - Ruhr Industrial Route kao i Evropska ruta industrijskog nasleđa - Europian Route of Industrial Heritage.

mr Sonja Zimonić, direktorka Muzeja nauke i tehnike

Konferencija "Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija", Beograd, 22-23.5.2009.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav