• Search form

Strip'n'Screen #3 Eastern Fronta - Branislav Nakić & Jelena Kurjak

/ EASTERN FRONT

Strip'n'Screen #3 Eastern Fronta - Branislav Nakić & Jelena Kurjak

EASTERN FRONT, klub Idiott
Dalmatinska 13, Beograd

Klupski filmsko-muzički program Eastern Front predstavlja od 3. decembra, u okviru Strip’n’Screen događaja, Branislava Nakića i Jelenu Kurjak.

Branislav Nakić rođen 1976. godine u Beogradu, upisao je Fakultet dramskih umetnosti iz trećeg pokušaja, a radi na TV Fox kao montažer, a bavi se i kolažnom animacijom i fotografijom i lomografijom.


Jelena Kurjak, takođe rođena 1976. godine, u Zemunu, bavi se crtanjem i slikanjem od malih ruku.

Prvo “veliko delo” nastalo je u osnovnoj školi, kada je sa dvoje drugova iz razreda oslikala ccetiri zida na školskoj sali za fizičko u nadrealističkom maniru. Murali su prvo pokriveni grafitima “Lazo volim te” i “Kiza V3” da bi ih na kraju 2005. prekrečili. Tokom 1989. i 1990. se usavršavala u privatnoj školi crtanja, slikanja i vajanja kod profesora Dragana Momčilovića. Tada je prvi put uživo videla golu stariju ženu i golog mladog muškarca tokom crtanja aktova.

Od 1991. do 1995. završava Arhitektonsku tehničku školu u Beogradu, kada otkriva da više voli da crta cveće i pravi kolaže nego da projektuje zgrade i cevovod. Na studijama na Šumarskom fakultetu (smer zaštita zemljišta od erozije i bujičnih poplava) se bavi najviše kolažom, gde i organizuje sa kolegama izložbu kolaža i fotografija na dan fakulteta. Svoj smer predstavlja sa 3 rada velikog formata u kombinovanoj tehnici -  kolaž/slika, koji prikazuju nastanak erozije posle neplanirane seče stabala na brdovitom terenu.

Na završnoj godini studija (2001.) priključuje se strip radionici Šlic, pod čijim okriljem crta, secka, lepi, slika i snima sve do danas.

Prvih pet godina sarađuje sa mladom, talentovanom i nagrađivanom spisateljicom Emilijom Andrejević, koja je pisala tekstove za stripove i grafičke novele. Zajedno stvaraju pod imenom Teta Negra. Prvi rad izlazi u pojedinačnim mini izdanjima sa temom ‘Biciklizam”. Radovi Teta Negre se objavljeni u strip fanzinu Šlic (br. 2-7), tematskim izdanjima “UF” (posvećeni turbo folk fenomenu, tehno kulturi, i genetici) i antiratnom izdanju Šlica.

Učestvuje na svim grupnim izložbama i priredbama strip radionice Šlic (pet promocija izdanja u Srećnoj galeriji SKC-a - Beograd, 2 izložbe u organizaciji pančevačkog festivala stripa “GRR” - Pančevo, izložba povodom Dana kulture u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića - Inđija, tri izložbe u izložbenom prostoru No Exit kafea - Batajnica, izložba u okviru “Trenchtown” festivala - Palicko jezero, Subotica, izložba “Bum-tras-ki” u galeriji “Tera”, zajednička izložba sa udruženjem “Antitrip” - Nova Pazova, Izložba na festivalu “Fusion of Confusion” u galeriji Centra za kulturu Studentski grad - Beograd, učešće na “KOMAR” Kovačičkoj manifestaciji Alternativnih Reakcija - Kovačica, izložbe u organizaciji “Šlic club tour” - turneja kroz 11 gradova Srbije (Inđija, Ruma, Pančevo, Batajnica, Zrenjanin, Vršac, Novi Sad, Kovačica, Šabac, Niš i Subotica), izložbe u okviru festivala “Omladinska Radna Akcija ‘04” na Adi Ciganliji u klubu Gavez, promocija mini strip fanzina u okviru umetničkog festivala MIFOC - Mostar, festival “Artbajter” - Negotin).

Samostalno je sarađivala sa školom srpskog jezika za strance za “Azbukum” koje je radila ilustracije za udžbenik i radnu svesku “Azbuki”. Takođe je jedna od ilustratorki knjige pesama “Marko Kraljević” darovitog pesnika Borisa Starešine u izdanju Korneta, koja je dospela čak do Šangaja, gde su i ilustracije viđene kosim očima. U poslednje tri godine zaposlena je u Univerzitetskom centru za razvoj karijere i savetovanje studenata u Beogradu. Pored svakodnevnog rada sa studentima, izrađuje za potrebe Centra korporacijski dosadne plakate, flajere i banere.

Ima psa Zipu i svakog petka kupuje “Politikin zabavnik”.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav