• Search form

28.02.2016 | 10:08

Nova knjiga Umberta Eka

Nova knjiga Umberta Eka

Poslednja knjiga italijanskog pisca i intelektualca Umberta Eka “Pape Satàn Aleppe: Chronicles of a Liquid Society”, posthumno je objavljena u Italiji desetak dana nakon njegove smrti, koja je i ubrzala izlazak te zbirke eseja, prvobitno planiran za maj.

Objavlјena pod naslovom koji je preuzet iz prvog dela Danteove poeme “Božanstvena komedija” iz 14. veka (Canto VII of Inferno), knjiga “Pape Satàn Aleppe: Chronicles of a Liquid Society” izazvala je ogromno interesovanje – već prvog dana prodaje razgrabljeno je čak 75.000 primeraka, preneli su italijanski mediji.

Reč je o zborniku eseja koje je Eko objavljivao od 2000. godine u nedeljniku Espreso (L’Espresso).

Izdavač je mlada kuća Tezeo (La  nave di Teseo) koja je osnovana zbog straha uglednih autora, uključujući i Eka, od monopola u oblasti izdavaštva nakon što je izdavačka kuća Arnoldo Mondadori Editore, koja je u vlasništvu porodice bivšeg premijera i milijardera Silvija Berluskonija, kupila 2015. godine kuću RCS Libri.

I sam Eko dao je veliku donaciju kako bi pomogao osnivanje kuće Tezeo.

Uticajni italijanski pisac, filozof, esejista i književni kritičar Umberto Eko, najpoznatiji po romanima “Ime ruže” i “Fukoovo klatno”, preminuo je 19. februara u 85. godini.

Italijanski premijer Mateo Renci istakao je da je Eko bio izvanredan primer evropskog intelektualca jedinstvene inteligencije i sposobnosti da anticipira budućnost.

B. Rakočević / SEEcult.org

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav