• Search form

25.05.2016 | 11:02

Prvi festival filmske komedije

Prvi festival filmske komedije

Međunarodni festival filmske komedije Comedy Fest, organizovan prvi put u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Podgorici i Budvi, prikazaće od 25. do 29. maja 15 premijernih i 35 repriznih naslova, a kao specijalnog gosta predstaviće mladog holivudskog glumca Parkera Janga (Young).

Jang će se pokloniti publici na svečanom otvaranju prvog Comedy Festa u bioskopu Cineplexx u tržnom centru Ušće, nakon projekcije filma “Tri muškarca i onaj četvrti” (režija Andrew Nachman). U toj komediji, koja je učestvovala na festivalima u Sijetlu i Los Anđelesu, Jang igra zavodnika Krisa, najuspešnijeg u četvorci nerazdvojnih drugova u američkoj varošici. Kada Krisov najbolji prijatelj Adam (Evan Todd) otkrije da je gej, život se svima menja, a grupi mačo muškaraca najteže će biti da promene svoj smisao za humor.

Jang (28) je popularnost stekao u serijama “Arrow”, “Enlisted” i “Suburgatory”, kao i filmu “Sex Ed”. Različiti karakteri koji su mu do sada poveravani potvrdili su da iza lepog lica i atletskog tela (bio je i model za brendove Tommy Hilfiger i Calvin Klein), stoji trud i talenat, pa kritika smatra da se razvija u smeru komičarskog duha Rajana Rejnoldsa.

Prvi Comedy Fest nudi devet progamskih celina, među kojima je i regionalna, sa ukupno 50 premijernih i repriznih filmova.

Crne komedije, fudbalske komedije, italijanske seksi komedije, komedije iz regiona, krimi komedije, studentske i kratke komedije, te selekcija romantičnih komedija, biće prikazane u devet bioskopa, među kojima su Cineplexx na Ušću u Beogradu, Kragujevcu i Podgorici, zatim Roda, Tuckwood, Muzej Jugoslovenske kinoteke i Art bioskop Kolarac u Beogradu, te Arena u Novom Sadu i Cadmus u Budvi.

Osim filmskih projekcija, Comedy Fest će imati i poslovno-edukativnu dimenziju, najavili su na nedavnoj konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci programski direktor Dragan Jeličić i selektor Dimitrije Vojnov.

U skladu sa jednim od svojih osnovnih principa - da smeh shvata ozbiljno, Comedy Fest obuhvata i tri masterklasa sa iskusnim predavačima koji će polaznicima, studentima filmskih škola, ali i drugim zainteresovanima, preneti znanja i savete.

Seriju predavanja otvara 25. maja muzičar i humorista Nele Karajlić, koji se u svetu komedije iskazao u različitim ulogama, a govoriće na temu “Kako se gradi humor”. Dramaturg, scenarista i književnik Branko Dimitrijević održaće 28. maja predavanje “Pisati komediju”, a masterklas 29. maja vodiće Ivan-Goran Vitez, hrvatski reditelj koji učestvuje na Comedy Festu sa dva filma - dugometražnim “Narodni heroj Ljiljan Vidić” i kratkim “Posljednja pričest”.

Moderator te tri radionice u Kolarčevoj zadužbini biće selektor festivala Dimitrije Vojnov, diplomirani dramaturg koji ima iskustvo rada na nizu humorističkih serija i filmskih komedija.


   Narodni heroj Ljiljan Vidić

Najavljene su i dve tribine - “Stanje stvari” koju će 27. maja voditi Vojnov, na temu aktuelne situacije u oblasti filmske komedije u Srbiji, kao i “Žanrovski festivali u regionu” 29. maja. Najavljeno je i učešće Tomaža Horvata, predstavnika Festivala filma i vina u Ljutomeru u Sloveniji.

Na prvom Comedy Festu biće uručena nagrada za životno delo Siniši Paviću koji je, kako je istakao Vojnov, zadužio scenarističku profesiju u više žanrova, ali posebno u oblasti komedije. Priznanje će Paviću biti uručeno 26. maja u Kinoteci, kada će biti prikazana i dva filma iz Pavićevog opusa koja je sam odabrao - njegov najveći hit “Tesna koža” (u režiji Miće Miloševića) i “Čudo neviđeno” (u režiji Živka Nikolića).

Regionalna selekcija je, inače, bazirana na ostvarenjima snimljenim u proteklih nekoliko godina.

Premijerni film u toj selekciji je “Otok ljubaviJasmile Žbanić iz BiH, koji je nastao prema scenariju sarajevskog književnika Aleksandra Hemona, a govori o Francuskinji udatoj za Sarajliju i njihovom odlasku na more. Tokom letovanja oni pronalaze ljubav - sa nekim drugim ljudima.

    Otok ljubavi

Na programu su i dva filma sa 43. Festa koja nisu imala bioskopsku distribuciju u Srbiji i Crnoj Gori – “Narodni heroj Ljiljan Vidić” i “Julija i Alfa Romeo”.

Vitezov “Narodni heroj Ljiljan Vidić” parodija je na partizanske filmove i provokativan humoristički pogled na život u NDH. Vitez će biti gost Comedy festa i održati masterklas studentima filmskih škola. “Julija i Alfa Romeo” reditelja Blaža Završnika iz Slovenije adaptacija je dugo razvijanog srpskog projekta “Doba nevinosti”. Reč je o omladinskoj komediji o mladiću koji se zakleo devojci na vernost i kada pokuša da je prevari, kletva kreće da se ispunjava.

Crnogorski reditelj Branko Baletić, poznat po filmu “Balkan ekspres”, zastupljen je crnohumornom pričom “Lokalni vampir” o kockaru koji počinje da se krije od poverilaca lažirajući svoju smrt, a kada ga meštani slučajno ugledaju pomišljaju da je reč o vampiru.

Regionalnu selekciju zaključuje najgledanija srpska komedija u proteklih deset godina “Mali BudoDanila Bećkovića.

Premijerni program biće u konkurenciji za nagrade koje će dodeljivati publika.

Takmiče se i američke produkcije “Fini momci”, film u kojem igraju Rajan Gosling, Rasel Krou i Kim Besindžer, zatim “Te lude 80-e” Ričarda Linklejtera, “Scenarista” sa Hjuom Grantom i Marizom Tome i druge, ali i filmovi iz Španije “Zbog tebe promeniću prezime, opet”, “Posetioci 3: Revolucija” iz Francuske, “Quo vado?” iz Italije…

Idejni tvorac Međunarodnog festivala filmske komedije - Comedy Festa je Gordana Grubješić, a osnivači i izvršni producenti su Superstar Culture i FAME Solutions .

Prvi Comedy Fest podržali su Filmski centar Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, Akademija umetnosti i Italijanski kulturni centar.

Premijerni program filmova nalazi se OVDE, a raspored projekcija po gradovima OVDE, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav