• Search form

15.01.2013 | 20:13

Perspektive 11 u Muzeju Srema

Perspektive 11 u Muzeju Srema

Izložba “Perspektive 11” sa radovima 12 mladih umetnika sa novosadske Akademije umetnosti i beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti, koji su u školskoj 2011/2012. godini proglašeni najperspektivnijim, seli se iz Art klinike do kraja januara u Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici.

Slobodan Stošić, Marija Brkić, Selena Krčevinac, Aleksandra Bunčić, Milica Dukić, Jelena Bulajić, Ana Ivanovski, Iva Kaličanin, Branimir Benišek, Ksenija Jovišević, Ana Milenković i Vendel Vaštag, diplomci AU i FLU, izabrani su za najperspektivnije na godišnjim izložbama školske 2011/2012. godine, odlukom stručnog žirija, a njihove radove biće moguće videti u Muzeju Srema od 17. januara.

Izabrani mladi autori u svojim umetničkim istraživanjima, bez obzira da li polaze iz ličnih pozicija ili promišljaju širi društveni kontekst u kojem žive i stvaraju, pokazuju pre svega zrelost i ozbiljnost u konceptualizaciji rada i njegovih vizuelnih rešenja, naveo je u obrazloženju žiri, koji je saopštio odluku o narađenima na otvaranju izložbe “Perspektive 11” krajem 2012. u Art klinici.

Stručni žiri su činili: Nikola Džafo, Vesna Grginčević, Marija Kostić (Art klinika), Sanja Kojić Mladenov (MSUV), Miroljub Mima Marjanović (SEEcult.org), Miroslav Karić (Remont), Selman Trtovac, Ranko Đanković (Treći Beograd), Sanja Latinović (Perspektive 8), Tadija Janičić (Perspektive 5) i Vuk Vučković (Perspektive 9).

Prvu nagradu dobio je Slobodan Stošić sa AU, za rad kojim preispituje pojam laži.

Stošić, koji je 2012. godine dobio i nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos”, proglašen je pobednikom jednoglasnom odlukom žirija.

Drugo mesto zauzeo je Branimir Benišek (FLU), a treće mesto dele Ksenija Jovišević (FLU), Jelena Bulajić (AU) i Ana Milenković (FLU).

Izložba u Sremskoj Mitrovici, u realizaciji Art klinike kao inicijatora i organizatora projekta “Perspektive”, i kustoskinje Muzeja Srema Svetlane Subašić, biće otvorena do kraja januara.

Projekat “Perspektive” započet je 2002. godine u okviru škole crtanja Nikole Džafa, a ideja je bila da se mladim umetnicima sa AU u Novom Sadu omogući početna potpora umetničkih institucija i usmeri pažnja kritike i publike na njihovo stvaralaštvo.

Vremenom je projektom obuhvaćena i delatnost akademaca sa FLU iz Beograda, prvobitni žiri laika je zamenjen stručnim žirijem, a izložbe perspektivnih iz školskih, preko alternativnih izlagačkih prostora, ušle su u okvire etabliranih kulturnih institucija - galerije i muzeje, odnosno u polje zvaničnog umetničkog sistema Srbije koji sâm projekat ima u vidu kada pojam perspektivni koliko utopijski afirmiše, toliko i autoironijski preispituje.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav