• Search form

21.02.2013 | 18:35

Ostavka Vukobratovića

Ostavka Vukobratovića

Direktor Pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović, čiji su odlazak zatražila dva sindikata tog teatra, odlučio je da podnese ostavku, negirajući optužbe dela zaposlenih na račun svog poslovanja.

Vukobratović je 21. februara, par meseci uoči isteka trećeg mandata, saopštio da podnosi ostavku zato što ne želi da učestvuje u “gašenju i zatvaranju pozorišta” u čiji je razvoj uložio 12 godina života.

Članovi sindikata Pozorišta na Terazijama još su početkom leta 2012. godine tražili od gradskih vlasti da preispitaju poslovanje Vukobratovića, a Samostalni i Sindikat muzičkih umetnika proteklih dana aktuelizovali su to pitanje održavši dva jednosatna štrajka upozorenja. Direktora su optužili za “ugrožavanje rada kuće i socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih”, kao i za kršenje zakona i etike, a najavili su i totalnu obustavu rada ako ne podnese ostavku.

Vukobratović je u susretu sa novinarima negirao optužbe o zloupotrebama, uključujući i navode da je potpisao ugovor sam sa sobom.

Ujedno, optužio je nadležne gradske vlasti da su dopustile izbijanje krize u Pozorištu na Terazijama i postavio pitanje smene članova Upravnog odbora Mine Lazarević i Milana Nedeljkovića bez konsultacija sa UO i sa njim kao direktorom.

"Da li ovaj razvoj događaja potvrđuje da iza toga ima nečeg drugog i da je bilo potrebno posle 11 godina uspešnog rada uvesti krizu u Pozorište na Terazijama. Drugačije ne mogu da objasnim razloge zbog kojih je Grad dopustio, zdušno pomagao i ničim nije sprečavao da ne dođe do uvoza takozvane krize u teatar koji radi savršeno", rekao je Vukobratović, koji je posebno zamrrio sindikatima zbog optužbi da “cepa” Pozorište.

Vukobratović je demantovao i da je obmanuo UO u vezi sa sopstvenom režijom predstave “Grk Zorba”.

Prema njegovim rečima, tražio je dozvolu, odrekao se polovine honorara i obavestio UO da će, ako postoji sumnja u sukob interesa, odreći i tantijeme od pet posto.

Između ostalog, Vukobratović je naveo i da je “enormnu krađu računovođe” Pozorišta na Terazijama sam prijavio policiji početkom septembra 2012. godine, a ne budžetska inspekcija. Potom je, kako je rekao, sva dokumenta koja su tražena uredno dostavljao.

Vukobratović je podsetio i da je tokom njegovog mandata obnovljena zgrada, ali i repertoar Pozorišta na Terazijama.

Rekonstruisano Pozorište na Terazijama otvoreno je 2005. godine posle višegodišnjeg gostovanja u Ustanovi kulture “Vuk”. Ideja o rekonstrukciji bila je stara najmanje deceniju i po, ali su konkretni radovi započeti tek 2003. godine rušenjem najvećeg dela zgrade. Najviše problema stvorilo je podzemno terazijsko jezero koje je razdrmalo temelje i nametnulo velike radove u podzemlju.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav