• Search form

12.07.2017 | 22:13

Hrono igračke

Hrono igračke

Izložba radova doktorskog umetničkog projekta “Hrono igračke” Petra Gajića biće otvorena 14. jula u Galeriji FLU u Beogradu, a obuhvata prostorne slike i instalaciju koje su rezultat pokušaja tog autora da artikuliše introspektivni stav o svakodnevnici, slobodnoj igri i modalitetima likovnog oblikovanja.

“Kao fenomenološka pojava, igra je prisutna u dečjem, povremeno u svetu odraslih i umetničkom izrazu i u mojoj poetici predstavlјa protivtežu u odnosu na banalne i komercijalne sadržaje što je inherentno igrački kao potrošnoj robi. Narativ u galerijskom prostoru zamišlјen je odgovor na stvarnost gde publika učestvuje u procesu igre, poput okretanja čigre na podnoj instalaciji, pomeranju klatna čime se stvara ugodan osećaj kod posmatrača, aktivnostima sa minijaturnim rekvizitima – igračkama koje pozivaju publiku na druženje i radost, slobodnom slaganju i pomeranju drvenih komada u okviru rada koji su postavlјeni na zidu i podu galerije, aluziji na puštanje brodića i papirnih zmajeva i druge oblike igre. Radovi su grupisani u posebne jedinice kao da su ogledalo prošlosti i označavaju osvrt na period bezbrižnog detinjstva”, naveo je Gajić.

Rođen 1965. godine u Šapcu, Gajić za sebe navodi da je ljubitelј igre i kreativnih igračaka.

Bavi se i pedagoškim radom kao profesor u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Šapcu, oblast likovna i vizuelna kultura.

Studirao je Filozofski fakultet u Beogradu, grupa za Istoriju umetnosti (1985-1987), a diplomirao je 1991. na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti i magistrirao 1996. godine na istom fakultetu, u klasi profesora Slavolјuba Čvorovića. Fakultativno je pohađao grafiku (1991-1995), u klasi profesora Mila Grozdanića. Na doktorskom studijskom programu je od 2013. godine, u klasi vanrednog profesora Milivoja Pavlovića.

Izlagao je na deset samostalnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori i Norveškoj i učestvovao na više zajedničkih izložbi od 1990. godine.

Dobitnik je više nagrada za mozaik, crtež, ekslibris, grafiku,  instalaciju i sliku u Beogradu, Špacu, Augustovu u Poljskoj, Kovinu i Novom Sadu.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1991. godine.

Izložba “Hrono igračke” biće otvorena u Galeriji FLU do 21. jula.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav