• Search form

05.04.2015 | 23:25

Galerijski monopol

Galerijski monopol

Gotovo trećina velikih samostalnih izložbi u američkim muzejima, održanih između 2007. i 2013. godine, predstavljala je umetnike koje zastupa svega pet galerija, pokazuje istraživanje koje je sproveo “The Art Newspaper”.

Analiza podataka o bezmalo 600 izložbi, koje je podnelo 68 muzeja, pokazala je da se 30 odsto solo izložbi odnosi na umetnike koje zastupaju galerije Gagosian, Pace, Marian Goodman, David Zwirner i Hauser & Wirth.

Dobijeni podaci ukazuju na veliki uticaj malog broja galerija na tržište umetnosti, koje često nude i nude logističku i finansijsku pomoć za organizovanje izložbi. Istovremeno, postavlja se i pitanje da li muzeji rade dovoljno da predstave publici umetnost koju inače ne bi mogla da vidi.

Analiza je pokazala da su na više od 90 odsto velikih solo izložbi u njujorškom Gugenhajmu od 2007. do 2013. bili predstavljeni umetnici koje zastupa pet galerija.

Portparolka Gugenhajma rekla je da su umetnici birani na osnovu izvrsnosti, originalnosti i relevantnosti prakse, a ne na osnovu galerija koje ih zastupaju. Gugenhajm, kako je dodala, promoviše umetnike koji se probijaju manjim izložbama i projektima, ali istraživanje pokazuje da bi, i kada bi se i te manje izložbe uzele u obzir, oko 55 odsto izložbi u tom muzeju odnosilo na umetnike koje zastupa pet vodećih galerija.

Analiza je pokazala i da broj velikih umetničkih imena u muzejskim programima zavisi od veličine institucije, njene misije, publike i budžeta.

Tako su umetnici koje zastupa pet vodećih galerija činili svega oko 15 odsto programa solo izložbi u Muzeju savremene umetnosti u Hjustonu ili Hamer muzeju u Los Anđelesu, dok ih je, na primer, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku 45 odsto.

Istraživanjem nisu obuhvaćene sve samostalne izložbe savremenih umetnika u američkim muzejima održane od 2007. do 2013. godine, jer neki muzeji nisu dostavili podatke. Savremeni umetnik definisan je kao umetnik koji je aktivan od 1950. godine i radi u bilo kojem mediju, osim u oblasti mode, arhitekture i dizajna.

Podaci o zastupanju umetnika preuzeti su sa sajtova galerija, osim u slučaju onih koji nisu imali izložbe u galerijama u poslednjih deset godina. Pet vodećih galerija odabrano je na osnovu veličine (broja lokacija, umetnika i osoblja), kao i objavljenih podataka o broju poseta. Podaci o izložbama i poseti u 2014. godini, uključujući i izložbe koje su otvorene 2013. godine, a zatvorene 2014. godine, nisu bili dostupni na vreme da bi bili uključeni u analizu.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav