• Search form

05.01.2019 | 12:42

Ganstereru MAC nagrada

Ganstereru MAC nagrada

Austrijski umetnik Nikolaus Gansterer dobitnik je međunarodne nagrade MAC – najvećeg umetničkog priznanja u Irskoj i jednog od najvećih u Velikoj Britaniji, u čijem su užem izboru bile i umetnice Renata Poljak iz Hrvatske i Vesna Pavlović iz Srbije.

Gansterer je treći dobitnik bijenalne MAC nagrade, vredne 20.000 funti, a njegov rad “Wor(l)ding: a mesh work of sense of flux.”, kao i radovi ostalih umetnika u užem izboru, predstavljeni su u sve tri MAC galerije u Belfastu do kraja marta.

Osim radova Gansterera, Renate Poljak i Vesne Pavlović, koja živi i radi u SAD, u užem izboru za MAC nagradu su i Anca Benera & Arnold Estefan, Ali Cherri, Larissa Fassler, Invernomuto (Simone Bertuzzi & Simone Trabucchi), Ronan McCrea, Aisling O’Beirn, Larissa Sansour i Özge Topçu – umetnici koji su odabrani među čak 800 prijavljenih  iz celog sveta, a dolaze iz Irske, Italije, Rumunije, Mađarske, Francuske, Turske, Palestine i Kanade.

Vesna Pavlović, Fabrics of Socialism series, 2013-2017‌.

Izložba finalista MAC nagrade, kako je saopšteno, predstavlja globalnu sliku savremene umetnosti i pruža uvid u neke od najzanimljivijih glasova u savremenoj umetničkoj praksi danas.

Radovi su u formi fotografije, filma, instalacija, skulptura i slika, a konceptualno, odnose se na neka od glavnih pitanja sa kojima se suočavaju umetnici danas, a i šire društvo. Mnogi radovi tako se odnose na pitanja zemlje, granice i teritorije, pojedini predstavljaju istraživanje urbanog prostora, drugi su rezultat promišljanja geoloških i arheoloških pitanja. Deo radova kritički se osvrće na legitimitet dominantnih istorijskih i političkih narativa ili poziva na preispitivanje same prirode činjenica i fikcije u današnjem svetu “post-istine” u kojem vladaju lažne vesti i društveni mediji. Deo radova na izložbi istražuje medije i modele umetničkog izražavanja.

Renata Poljak, Partenza Project, 2016.

Pobednički rad Gansterera “Wor(l)ding: a meshwork of sense in flux.” zasnovan je na proširenom, otvorenom pristupu crtežu, istražujući način na koji postaje sredstvo komunikacije, pa čak i instrukcija za preduzimanje akcije.

Nikolaus Gansterer, Worlding a meshwork of sense in flux, instalacija, 2018.

Raniji dobitnici međunarodne MAC nagrade su severnoirska umetnica i filmska autorka Mairéad McClean (2014) i slovenačka umetnica Jasmina Cibic (2016).

Međunarodni žiri za MAC nagradu za 2018. godinu činili su viši kustos MAC Belfast Hugh Mulholland, direktorka Tejta u Sent Ajvsu Anne Barlow i kustoskinja Başak Şenova iz Turske, koja trenutno vodi projekat “CrossSections” (Beč, Helsinki id Stokholm).

*Foto: MAC

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav