• Search form

14.05.2015 | 14:28

Publika željna smeha

Publika željna smeha

Svetski poznati britanski komičar i televizijski voditelj Džimi Kar (Jimmy Carr) prvi put je gostovao 13. maja u Beogradu, u okviru međunarodne turneje “Gagging Order”, a publiku u Domu sindikata dobro je zabavio i univerzalnim, i šalama na račun ovih prostora.

Publika Kara uglavnom zna kao voditelja emisija “8 out of 10 cats”, “Big fat quiz of the year” ili kao učesnika mnogih komedi-panel programa koji su izrazit popularni u Velikoj Britaniji, dok se na ovim prostorima mogu uglavnom videti na internetu.

Dvorana Doma sindikata bila je skoro puna – parter je bio ispunjen, kao i većina loža i delimično balkon. Kao da nije očekivao ni toliko obožavalaca, Kar se našalio na početku nastupa: “Kako vi, ljudi, dođavola, uopšte znate za mene?! Evo ga ovaj tip sa YouTube-a i to uživo!”

Veče je počelo sa nekoliko poruka koje su prikazivane na video-bimu, među kojima je bilo i nekoliko jednostavnih šala poput: “Pitali su me da učestvujem na maratonu. Rekao sam da nema šanse! Ali to je za invalide i slepe. Eh, pa onda mogu i da pobedim!!” Nakon toga, na sceni se pojavio Džimi Kar koga je publika sa oduševljenjem pozdravila.

Karova ˝Gagging Order˝ turneja počela je 2012. godine, a obuhvatila je više od 250 gradova Velike Britanije i Irske. Zato se za njega kaže da je ˝čovek koji najviše radi u komediji˝. U međuvremenu je, u oktobru 2013. godine, započeo još jednu turneju – ˝Funny Business˝, a u Beogradu je nastupio nakon gostovanja u Zagrebu.

Beogradskoj publici obratio se i rečima “Dobrodošli u sedamdesete”, aludirajući na stanje Doma sindikata.

Bilo je tu još šala na račun Srbije, i uopšte Istočnoevropljana, ali ništa nije ni približno uvredilo posetioce. U najavi Karovog nastupa, u organizaciji Standup.rs, pisalo je kratko i jasno: “Svi su dobrodošli. Savest, pristojnost i moralna načela slobodno možete da ostavite kod kuće i dođite da se zabavite”. I tako je i bilo.

Kar je majstor one liner-a, te su šale kratke i ubitačne, vulgarne, bezobrazne, politički nekorektne i pojedinim ljudima verovatno izrazito neprihvatljive, ali to je draž komičarskog posla i ljudi žarko žele da čuju baš to. U njegovom nastupu moglo se čuti više od 350 šala, većina se bavila seksom i vezama između muškaraca i žena. Uglavnom. Kar je dobar u komunikaciji sa publikom koju često uključuje u razgovor, ali ako ste mislili da možete da ga pređete i isprozivate, to nije dobra ideja. Dobar komičar, pogotovo dovitljiv kao Kar, nije neko sa kim biste mogli tek tako da se obračunate. Bilo je posetilaca koji su dovikivali kako mu je materijal zastareo i da bi mogao da ispriča i neke nove šale na šta je on odgovorio: “Hej, ja sam ovde prvi put. I doći ću i sledeće godine. I smisliću nov materijal. Dotle ćeš ti ponovo blejati na Netflixu ili torentu i čućeš sve to i bićeš ponovo nezadovoljan”. A onda je, naravno, usledilo i nekoliko “Your mum” šala.

Sve u svemu, po principu – “ništa nije toliko uvredljivo kada je na stranom jeziku”, posetioci su svaku Karovu rečenicu ispratili smehom i aplauzom. Čini se da Beograđanima itekako fali smeha i sličnih događaja i da stand-up nastupi dobijaju sve više na popularnosti i ozbiljnosti i u ovim krajevima.

Kar se nakon nastupa pridružio publici i sa svima slikao i porazgovarao, što inače često radi.

Nataša Pavlović / SEEcult.org

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav