• Search form

24.06.2015 | 15:03

Odabrani za Create in Residence

Odabrani za Create in Residence

Pisci Petar Matović i Bojan Krivokapić i strip autorka Ana Petrović iz Srbije odabrani su za učešće u rezidencijalnom programu “Create in Residence” u Švedskoj, na osnovu konkursa koji je Udruženje Krokodil realizovalo u partnerstvu sa Švedskim institutom.

Na konkurs je stiglo više od 40 prijava, a stručni žiri odabrao je Matovića i Krivokapića za boravak u Baltičkom centru za pisce i prevodioce na ostrvu Gotland, kao i mladu strip umetnicu Anu Petrović za boravak u Švedskom udruženju za strip umetnost u Malmeu, saopštio je Krokodil.

Pesnik i esejista Petar Matović, rođen 1978, diplomirao je na katedri za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je zbirke pesama "Kamerni komadi", "Koferi Džima Džarmuša" i "Odakle dolaze dabrovi". Pesme je objavljivao u periodici u Srbiji i Hrvatskoj (Mostovi, Letopis Matice srpske, Koraci, Polja, Beogradski književni časopis, Sarajevske sveske, Quorum, Zarez, Književni magazin), kao i u Poljskoj (Fragile, Portret, Rita Baum) i u SAD (The Cafe Review). Poezija mu je prevođena na poljski, katalonski, nemački, francuski, engleski i slovenački.

Bojan Krivokapić, rođen 1985. godine, završio je Komparativnu književnost u Novom Sadu, a poezijom i kratkom prozom zastupljen je u više antologija i književnih časopisa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji (Zarez, kArton, Sveske, Idiot, Odjek, Novi Ka/oS).

Objavio knjigu kratke proze: “Trči Lilit, zapinju demoni” (Narodna biblioteka Jovan Popović, Kikinda, 2013) i knjigu poezije “Žoharov let” (Slovo Gorčina, Stolac, 2014). Dobitnik je prve nagrade za prozu “Ulaznica” (Zrenjanin, 2011), nagrade “Đura Đukanov” za 2012. godinu za prozni rukopis “Trči Lilit, zapinju demoni” (Kikinda, 2012), te književne nagrade “Mak Dizdar” za 2013. godinu za prvu neobjavljenu knjigu poezije “Žoharov let” (Stolac, 2013).

Angažovan je u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu kao urednik književnog programa i voditelj Radionice kreativnog pisanja.

Ana Petrović, rođena 1989. godine, završila je osnovne i master studije na Fakultetu za primenjenu umetnost u Beogradu, a crtanjem stripova i ilustracijom i dizajnom knjiga bavi se nekoliko godina. Dobitnica je nagrada za strip serijal “Toni Zec”, i to od Međunarodnog salona stripa u Beogradu, i Festivala stripa u Leskovcu.

Projekat Create in Residence je multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut, a posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji.

Kao novi model organizacije rezidencijalnih boravaka kroz saradnju partnera iz Švedske i iz Srbije, fokusiran je na kulturnu razmenu, profesionalni i lični razvoj umetnika iz Srbije i Švedske, interdisciplinarni rad i pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specijalnosti organizacija koje će ih ugostiti.

Format rezidencijalnog boravka u okviru tog programa tretira se kao važan instrument javne diplomatije i međunarodne saradnje. Ujedno, to je i platforma kroz koju je sam format rezidencija stavljen u novi kontekst putem razvijanja novog modela saradnje koji može biti primenjen i u drugim kreativnim granama i geografskim oblastima.

Program Create In Residence je “krovni” projekat koji je tokom pilot faze (septembar-decembar 2014.) bio fokusiran na tri centralne oblasti – književnost, strip i dizajn (kroz programe Writers in Residence i Designers in Residence), a nastavljen je i u 2015. godini.

Prošle godine učesnici su bili Jasmina Topić, Bojan Babić i Saša Rakezić (Aleksandar Zograf).

Srpski partneri su beogradska udruženja Krokodil (književnost i strip) i Nova Iskra (dizajn), a pored Švedskog instituta, švedski partneri su Baltički centar za pisce i prevodioce iz Vizbija (književnost), Švedsko udruženje za strip umetnost (strip) iz Malmea, a u sferi dizajna IASPIS, Stpln, Univerzitet u Malmeu i Form / Design centar.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav