• Search form

10.08.2015 | 10:26

Koljević zatvorio TFF

Koljević zatvorio TFF

Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje (TFF) svečano je zatvorio 9. avgusta reditelj Srđan Koljević, čije je ostvarenje “Branio sam Mladu Bosnu” prikazano u okviru programa novog srpskog filma.

“Sa nadom da će ovaj festival da opstane i da raste iz godine u godinu, privremeno ga zatvaram”, rekao je Koljević, kome je umetnički direktor TFF-a Peđa Milojević uručio poklon u vidu majice sa likom Gavrila Principa i trobojke, saopštili su organizatori.

Prema rečima Milojevića, treće izdanje TFF-a uspešno je nastavilo koračanje ka uvođenju takmičarskog programa tog festivala koji će ostati dosledan svojoj koncepciji.

Milojević je zahvalio građanima Trebinja, navodeći da su se pokazali kao dobri domaćini, filmofili i ljudi širokog srca za filmske stvaraoce koji su se potrudili da pokažu ono što je najkvalitetnije i da progovore o nekim temama koje se zaboravljaju.

Posebnu zahvalnost uputio je tehničkom osoblju Kulturnog centra Trebinje, koje je maltene danonoćno radilo kako bi TFF prošao u najboljem redu.

Producent Zoran Janković rekao je da TFF treba da se osloni na domaće filmove i podukciju, jer su ta ostvarenja, sudeći i prema festivalu Herceg Novom, bila najgledanija od strane publike.

U proteklih sedam dana na TFF-u je prikazano 15 filmova, a s publikom su se družili Savina Geršak, Petar Božović, Radoš Bajić, Željko Kasap, Nenad Okanović, Srđan Koljević, Zoran Janković, Jasmila Žbanić, Milan Špiček...

Božoviću i Nedi Arnerić dodeljene su nagrade Zlatni platan, a umesto beogradske glumice, koja je bila sprečena da dođe na TFF, to priznanje primio je Bajić.

Festival je otvorila glumica Savina Geršak, jedna od zvezda jugoslovenskog filma, koja se vratila u Trebinje posle tri decenije, a uručena joj je “Izuzetna povelja Leotara” za poseban umetnički pečat u mediteranskom filmu.

TFF, prema rečima organizatora, ne bi doživeo svetlo dana da nije bilo pokroviteljstva Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, gradskih vlasti Trebinja i Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Organizatori festivala su bili Tangram centar iz Beograda, Alpe adria kulturna mreža iz Beča i Kulturni centar u Trebinju.

(SEEcult.org)

vodic kroz digitalizaciju, tijana palkovljevic
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav