• Search form

11.08.2015 | 22:11

Fizičko i idejno recikliranje

Fizičko i idejno recikliranje

Grafička kolonija mladih u Prolom banji ove godine, u saradnji sa programom “Iz dobrih razloga” (Liceulice), odgovara na temu reupotrebe predmeta, ideja i energije, u cilju stvaranja novih dela ili proizvoda kao motivacije za postizanje održivosti.

Grafička kolonija mladih šestu godinu već omogućava umetnicima iz Srbije i Evrope da kroz susrete i zajednički rad razmene iskustva i realizuju istraživanja u polju savremene umetnosti.

Učesnici šeste Grafičke kolonije mladih, koja je počela 10. avgusta na temu "Re:Formiranje", su: Mane Radmanović, Bojana Petković, Sanja Polovina, Virdžinija Đeković, Miloš Stanković, Ivan Milošević, Mirjana Vrbaški, Jana Vasiljević i Eike Harder.

Devetoro umetnika pokušaće na radionici i kroz novonastale radove da istraži temu reciklaže i reupotrebe sa stanovišta estetike, vrednosti i kvaliteta.

     Grafička kolonija mladih 2014.

Novi ciklus programa “Iz dobrih razloga” bavi se promišljanjem i pronalaženjem stvari koje mogu biti ponovo iskorišćene, a učesnici Grafičke kolonije mladih istražiće da li je i korišenje ideja podjednako dobro, kao i ponovno korišćenje plastike, stakla ili papira.

Na koji način se ove stvari prepliću i kako procesi fizičkog i idejnog recikliranja mogu i da li mogu funkcionisati zajedno? Da li podsećanje na poznate stvari otvara prostore za nova stvaranja i na koji način se one regenerišu svežim pristupom u savremenom svetu?

     Grafička kolonija mladih 2014.

Tema ekološki motivisane reciklaže, kako su istakli organizatori, danas je veoma važan segment razvijenog građanskog društva, jer podstiče održivost i kreiranje potencijala za stvaranje novih izvora energija. Istovremeno, ponovna upotreba predmeta, nameštaja ili garderobe, problematizuje pitanje prekomerne industrijske proizvodnje i zastupa i brani ideju originalnosti i stvaralačkog unikata. Redizajn motiva u umetnosti takođe otvara novo polje re/kreacije poznatih objekata, prepoznatljivih scena i naučenih odnosa koji mogu osvežiti pamćenje, ali i ispričati potpuno novu priču o jednom dobu ili protoku vremena koje je neko delo oblikovalo. Intervencije u tom smislu su reciklaža i novi život koji će jedna ideja tek angažovanjem pojedinca postati.

Povezivanje sa programom “Iz dobrih razloga”, koji regionalno angažuje dizajnere, grafičare i ilustratore da svojim radom doprinesu razvoju društveno odgovornih vizuelnih komunikacija, nastalo je kao posledica saradnje u okviru Uličnog festivala aktivizma “Vreva”, koji organizuje Liceulice, i prepoznavanja mogućnosti za zajedničko delovanje u sferi umetnosti koja promišlja, istražuje i odgovara na aktuelne probleme i socijalna pitanja.

Izložba radova nastalih na Koloniji biće priređena u septembru i oktobru u Bremenu i Beogradu.

Realizaciju Kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Dunav papir, Europapier i kompanija Simbol.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Ples
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav