• Search form

07.06.2024 | 13:34

Aleksandru Vučkoviću nagrada Petar Banićević

Aleksandru Vučkoviću nagrada Petar Banićević

Nagrada „Petar Banićević“ za 2023. godinu dodeljena je glumcu Aleksandru Vučkoviću za uloge Mihajla Medakovića u predstavi Slobodana Selenića „Očevi i oci“, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, kao i Koste u „Urnebesnoj tragediji“ Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića.  

Jednoglasnu odluku o tom priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do navršenih 35 godina života, a koji se umetnički istakao od novembra 2022. do kraja 2023. godine, te iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru, doneo je žiri u kojem su bili glumica: Dobrila Stojnić, prošlogodišnja dobitnica nagrade „Petar Banićević“ Nina Nešković i umetnička direktorka Drame NP Molina Udovički Fotez.

Odluka o laureatu, prema rečima članova žirija, nije bila laka, jer su svi predloženi kandidati darovitošću i predanim radom ostvarili uloge koje zaslužuju nagradu koja nosi ime velikana domaćeg pozorišta Petra Banićevića, saopštilo je 7. juna Narodno pozorište.

Posle analitičnog i argumentovanog razgovora, Vučković se, kako je istaknuto, ipak izdvojio ostvarenjima u predstavama „Očevi i oci“ i „Urnebesna tragedija“.

„Lik Mihajla Medakovića u predstavi ’Očevi i oci’ je očito blizak njegovom glumačkom senzibilitetu i temperamentu, a nesporna darovitost i studiozan rad su ga doveli do izuzetno uspešne kreacije, koja je već nagrađena na  festivalima (Bucini dani u Aleksandrovcu, Jugoslovenski pozorišni festival ’Bez prevoda’ u Užicu, Međunarodnom festivalu glumca Nikšić i Sterijinom pozorju). Kosta u predstavi ’Urnebesna tragedija’ je uloga koja jasno govori o izuzetnom scenskom šarmu Aleksandra Vučkovića, kao i o širokom rasponu emocija, od duboko dramskih, gotovo tragičnih, do razigrano duhovitih stanja“, istakao je žiri.

Prema navodima žirija, očito je reč o glumcu, stalnom članu Drame NP, koji se igri na sceni predaje do kraja i time pleni srca publike.

Nagrada je ustanovljena 2010. godine u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta i barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006).

Prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić, Suzana Lukić, Jovana Stojiljković i Nina Nešković.

*Naslovna fotografija: Očevi i oci, Nebojša Babić

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.