• Search form

11.08.2024 | 21:11

Specijalni gosti 18. HSF-a

Specijalni gosti 18. HSF-a

Hercegnovski strip festival (HSF) zaokružio je listu specijalnih gostiju 18. izdanja, koje će biti održano na više lokacija u Herceg Novom i Boki Kotorskoj od 6. do 11. septembra, a među njima su Damijan Stepančić i Đordi Taragona (Jordi Tarragona) i prvi put Matjaš Namaj (Matyas Namai) iz Češke.

Uz tu trojicu svetskih zvezda strip stvaralaštva, 18. HFS ugostiće i dobitnike Ajzner nagrada - američke umetnike Džil Tompson (Jill Thompson) i Džina Ha (Gene Ha), te velike majstora iz Italije Tanina Liberatorea (Tanino Liberatore) i Matea Alemana (Matteo Alemanno), kao i Erika Herengela (Éric Hérenguel) iz Francuske, Anju Morozovu (Anya Morozova) iz Estonije, Tonija Sandovala (Tony) iz Meksika i Jildiraja Činara (Yildiray Çınar) iz Turske.

Specijalni gosti 18. HFS-a provešće u Boki šest dana sa više od stotinu autora devete umetnosti koji se svake godine vraćaju u Crnu Goru na omiljeni festival, uključujući Fernanda Danjina, Vilijama Simpsona, Jenike Jofreda, Đorđa Pontrelija, Artjoma Trakhanova, Mirka Čolaka, Jovana Ukropine...

Damijan Stepančić je akademski slikar, illustrator i strip crtač iz Ljubljane, gde radi kao profesor na Likovnoj akademiji. Učesnik je više bijenala i dobitnik mnogih nagrada, kao što su Smrekarova plaketa ili Levstikova nagrada. Rano se posvetio ilustraciji literature za mlade, te je u karijeri ilustrovao više od stotinu knjiga, udžbenika, vežbanki, slikovnica, a sa suprugom Lucijom koautor je desetina cenjenih stripskih naslova. Odlikuje ga snažan umetnički izraz u kojem je primetan uticaj njegovog slikarstva na strip stvaralaštvo. Neki od njegovih poznatih naslova su “Baraga”, “Strip Kolumne”, “Živalska Kmetija”, “The Tempter”, a sarađivao je i sa magazinima poput Albert, Playboy, Nova i Literatura.

Đordi Taragona je cenjeni španski strip umetnik poznat po radu za najveće američke izdavačke kuće kao što su DC Comics, Marvel, Dark Horse, IDW, Zenescope i Valiant. Radio je na praktično svim zadacima kada je strip u pitanju, kao crtač, tušer i ilustrator naslovnih strana. Njegova radna biografija uključuje crtanje Osvetnika, Žene mačke, X ljudi, Crvene kapuljače, Manowara, Fleša, Zelenog Fenjera, Sokolovog Oka, Crnog Adama, Tin Titana i mnogih drugih najpoznatijih junaka superherojskog stripa. Trenutno, paralelno radi na nekoliko projekata za Zenescope i DC Comics.

Matjaš Namai je talentovani strip crtač iz Češke koji je pažnju regionalne javnosti privukao sjajnim radom na strip adaptaciji Orvelovog dela “1984” koja je objavljena u izdanju beogradske izdavačke kuće “Darkwood”. Izuzetan je stvaralac specifičnog stila vizuelnog pripovedanja. U svet stripa probio se ostvarenjem “Černobil – Pad Atomgrada” da bi nastavio nizom ostvarenja kao crtač ili illustrator naslovnica za “D.I.E. Corp”, “Kapsy”, “Mistr Sao-Linu”, “Lopov milenijuma”, “Ironični aplauz” i druge. Uspešan je i kao ilustrator popularnih knjiga za decu, a bavi se i oslikavanjem murala i crtanjem knjiga snimanja.

*Naslovna fotografija: Taragona - Betmen

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.