• Search form

18.09.2024 | 21:03

Povelja Zmajevih dečjih igara Jasminki Petrović

Povelja Zmajevih dečjih igara Jasminki Petrović

Povelja Zmajevih dečjih igara, priznanje za izuzetan stvaralački doprinos književnosti za decu, bezgraničnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama, dodeljena je ove godine književnici Jasminki Petrović, višestrukoj laureatkinji nagrada te manifestacije.

Priznanje je Jasminki Petrović uručila predsednica Upravnog odbora Zmajevih dečjih igara dr Agota Vitkai Kučera, na svečanosti održanoj 17. septembra u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu, u prisustvu brojne čitalačke publike svih uzrasta, učenika, bibliotekara, studenata…

Dobitnica nagrade Zmajevih dečjih igara “Rade Obrenović” za najbolji roman za decu i mlade 2006, nagrade za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu 2010. i nagrade “Plavi čuperak” 2015. godine, Jasminka Petrović autorka je niza rado čitanih knjiga za decu i mlade, žanrovski raznovrsnih, različitim uzrastima, ukusima i iskustvima čitalačke publike namenjenih, istakli su organizatori. Njena književna dela prevedena su na više desetina jezika, a mnogi naslovi nagrađeni su u Srbiji i inostranstvu.

U njima deca čitaju o sebi, ohrabrena da promišljaju, istražuju, pronalaze mesta u svojim srcima za roditelje, porodicu, prijatelje, razvijaju i neguju empatiju, saosećajući i podržavajući druge. Obrađuju se osetljive teme: deca i rat/posleratno vreme, bolesti, razvod roditelja – dečja nemoć i ogorčenost, manjak samopoštovanja kod mladih, privikavanje na nove pojave i okolnosti u odrastanju svakog deteta (polazak u školu, nova lica, novi drugari, obaveze, zahtevi, očekivanja odraslih, stasavanje i prihvatanje sopstvenih promena u tom procesu, građenje karaktera mladih ljudi, određivanje vrednosti i merila, uz otvoreni poziv na druženje, upoznavanje, otkrivanje drugačijeg, prihvatanje razlika, dobrotu, tolerantnost, blagost...

Prema motivima književnih dela Jasminke Petrović nastali su popularni filmovi za decu (i publiku svih generacija), a na pozorišne scene u Beogradu, Zrenjaninu, Sarajevu, Zagrebu, Stokholmu, Novom Sadu, postavljene su posećene predstave.

Radila je kao urednica radijskih emisija, pisala za televizijski program (drame i TV serijali), bila saradnik mnogih časopisa. Participira u različitim projektima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo.

Iskreni Zmajevac, kako su istakli organizatori Zmajevih dečijih igara, Jasminka Petrović decenijama učestvuje u programima tog festivala, u kojima neumorno predstavlja i populariše čitanje i literatura za decu (Junski programi, Decembarski Zmajdani, književni konkursi Igara, Ovde stanuju knjige i drugi).

Iskrenost, osama, radoznalost i začuđenost dečja, munjevito brzo odrastanje, ponekad komplikovani porodični odnosi i raskorak u razmišljanjima različitih generacija, životne okolnosti koje često najmlađima ne idu naruku u ovo užurbano doba, knjige Jasminke Petrović donose bez skrivanja, maskiranja, doterivanja. Jedine “priloge” koje autorka, uz istinu i iskrenost dodaje, jesu vedrina i duhovitost, kao najbolji recept za odlučnu borbu protiv svih nedaća dečjih...

“Smatram da sve što hoćeš da kažeš treba da kažeš duhovito. Učimo ih [decu] da se smeju na svoj račun, učimo ih humoru koji leči”, izjavila je Jasminka Petrović, koja je nedavno rekla i da je najveći izazov za afirmisanog pisca sa tako širokim poljem angažovanja i pisanja da piše još “iskrenije, još jednostavnije i još duhovitije”.

*Foto: Dokumentacioni centar Zmajevih dečjih igara

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.