• Search form

04.10.2024 | 18:11

Izlazak na mesto – Agora

Izlazak na mesto – Agora

Beogradske umetnice Dragana Pajković Dodig, Milena Maksimović Kovačević i Irena Kuzmanović predstavile su se u galeriji Kulturnog centra u Trebinju zajedničkom izložbom “Izlazak na mesto – Agora”.

Zajedničkom izložbom umetnice su se sastale da doslovno obeleže ponovni izlazak na to mesto. Agora je u antici podrazumevala prostor razmene. Sada postaje mesto gde se susreću tri unutrašnja sveta, ponajviše kompatibilna koloristički, i stapaju u jedan novi – mirni svet boja, navela je u tekstu povodom izložbe Milica Špadijer.

Dragana Pajković Dodig, kako je navela, svoj svet sažima u reč ili dve i prenosi savršeno mutne i savršeno jasne slike prizora iz njega na platno. “Mi osećamo i da je padala kiša, i da je bilo teško i da se nešto na kraju ipak pozlatilo. Prvi od svetova mirnih boja se otvara i njegova atmosfera prekriva Agoru”, navela je Milica Špadijer.

Na tankom pirinčanom papiru Milena Maksimović stvara pejzaže, koji se spajaju i postaju kolaž Postanja. Materijal je važan koliko i boje i linije – gotovo bolno proziran i krhak. Povremeno nalik na davno zaboravljena sećanja, drugi svet mirnih boja daje svoja neba, vode i planine.

Siluete ljudi na akvarelima Irene Kuzmanović deluju uhvaćene u svojim svetovima, uvek u interakciji – sa samim sobom ili drugima. “Prisustvujemo nečemu na šta nemamo u potpunosti pravo, ali sad je kasno i već smo tu. Treći svet mirnih boja podario je Agori svoje stanovnike”, dodala je
Milica Špadijer.

*Foto: Jovan Vidaković

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.