• Search form

16.10.2024 | 22:02

43. Skopski džez festival

43. Skopski džez festival

Skopski džez festival (SJF) nudi od 17. do 20. oktobra ekskluzivne koncerte svetskih izvođača u skladu sa dugogodišnjim konceptom predstavljanja najboljeg od savremenog džeza i kreativne muzike, a počinje nastupom džez pevačice Sesil Meklorin Salvant, koja tim nastupom otvara evropsku turneju.

Svi ostali izvođači dolaze upravo na 43. SJF – portugalski saksofonista Rodrigo Amado i kvartet The Bridge, eksperimentalni sastav The End, koji čine muzičari iz Norveške, Švedske i Austrije, njujorški pijanista i kompozitor David Virelles, kompozitor, trubač i jedna od zvezda čikaške avangardne džez scene 90-ih Rob Mazurek i Exploding Star Orchestra, Alabaster Deplume, Nicole Mitchell & Mark Sanders, te švedski Fire! Orchestra.

Uvertira u 43. SJF je izložba Roba Mazureka “Radical Chimeras” u galeriji MKC-a, kao i dokumentarni film o Majlsu Dejvisu “Miles Davis: Birth of the Cool” u bioskopu Frosina.

U okviru pratećeg programa biće promovisano i novo izdanje SJF Records, kao i album “Spirit” makedonskog benda Next to Silence, koji će nastupiti prve festivalske večeri u Nacionalnom baletu i operi (NOB).

Zvezda prve večeri SJF-a Sesil Meklorin Salvant, kompozitorka, pevačica i vizuelna umetnica, poznata je po kombinaciji džeza, bluza, folka i pozorišne i barokne tradicije.

Opisivana kao “jedinstveni glas sa inteligencijom i apsolutnom muzikalnošću”, Sesil Meklorin Salvant se proslavila sposobnođću da otkrije zaboravljene pesme, oživljujući ih narativima i neočekivanim obrtima i bogatom emotivnom dubinom. Studirala je klasično pevanje u Francuskoj, a pažnju je privukla pobedom na takmičenju “Telonius Monk” 2010. Dobitnica je tri nagrade Gremi za najbolji vokalni džez album – “For One to Love”, “Dreams and Daggers” и “The Window”. Odlične kritike pratile su i njen album “Ghost Song” (2022), nominovan za Gremi, a njen aktuelni album “Mélusine” (2023) otpevan je uglavnom na francuskom.

Festivalski sajt je skopjejazzfest.com.mk, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.