• Search form

26.09.2023 | 14:48

100.000 muzičara za promene

100.000 muzičara za promene

Udruženje rok muzičara Srbije (Urmus) i ove godine učestvuje u svetskoj akciji “Sto hiljada muzičara za promene” – koncertom koji će biti održan 30. septembra u klubu Urmusa u Beogradu, a nastupiće bendovi: Grešnici, Bane Karakondžula, Ne jedem slatko i Otpisani.

Akciju “100.000 muzičara za promene” pokrenuo je 2012. godine profesor Majkl Rotenberg sa Stanford univerziteta, a cilj je da umetnici iz celog sveta (muzičari, pesnici, performeri…) poslednje subote u septembru upute glas razuma, odnosno vapaj, moćnicima koji vladaju svetom da konačno dođe do promena na bolje – pravednijeg društva, manje gladi, ratova, izbeglica, više ljudskih prava…

I ove godine će se odazvati muzičari i ostali umetnici iz celog sveta (više od 120 država), a dokumentacija sa svih događaja se čuva trajno u biblioteci Stanford univerziteta.

Grešnici su beogradski crossover bend koji ove godine slavi četiri decenije postojanja. Za to vreme je objavio četiri albuma, imao nebrojeno mnogo svirki, a ovih dana bi trebao da se pojavi i koncertni album.

Bend Bane Karakondžula počeo je rad krajem 2021. godine. Postava se menjala u par navrata, a konačan sastav čine: Nikola Krstić (bubanj), Andreja Zlatarov (bas) Branislav Đokanović (gitara i vokal). Bane Karakondžula zasniva svoj koncept na pristupu da su danas sredstva za stvaralaštvo na dohvat ruke, te ih treba samo iskoristiti i izraziti bez predrasuda i skrupula sa onim sa čim raspolažemo. Stvaranje nastaje onog trenutka kad uspemo da prevaziđemo ograničenja, tj. nedostatke i to na način koji je svojstven samoj individui. Takav pristup nalaženja rešenja je upravo ono što jedino može biti autentično, a sve ostalo je stvar ukusa i mogućnosti da se dosegne određeni nivo.

Bend Ne jedem slatko formirao je međunarodni tim, čija muzika se stilski može opisati kao Cindy Lauper meets Rage Against the Machine.

Otpisani je bend koji čine muzičari sa višedecenijskim iskustvom, a sviraće najveće rok hitove 70-ih, 80-ih, 90-ih…

Ulaz na koncert u Urmusovom klubu u Mutapovoj 12 je besplatan, potrebno je samo poneti dobru volju i energiju, poručili su organizatori.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Casablanca Cartoon, 1980
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav