• Search form

12.11.2017 | 23:57

120 godina podrške mladima

120 godina podrške mladima

Srpsko privredno društvo Privrednik, jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Hrvatskoj, obeležilo je 11. novembra u Zagrebu 120-godišnjicu od osnivanja, a svečanu akademiju otvorio je glumac Bogdan Diklić čitanjem ulomka iz pisma koje je osnivač Privrednika Vladimir Matijević uputio iz izbeglištva 1915. godine mladima i članovima tog društva.

Diklić je podsetio na svečanosti u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda na Matijevićeve reči koje je svojim sledbenicima ostavio u amanet: “Zato i velim i molim, da svako čini samo toliko koliko ko može, ali toliko mora svako, pa ćemo onda ubrzo podići i preporoditi naš narod”.

Jubileju je prisustvovao veliki broj predstavnika državnih i društvenih institucija, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, kao i donatora, stipendista i simpatizera Privrednika, saopštilo je to društvo.

Govornici, koji su u ime institucija Srba u Hrvatskoj, Grada Zagreba, Saveta za nacionalne manjine Hrvatske i Republike Srbije pozdravili skup, podsetili su na istoriju te humanitarne organizacije osnovane zaslugom Vladimira Matijevića i drugih viđenijih Srba krajem 19. veka, koja je, delujući prvo u Austro-ugarskoj, a onda i u Jugoslaviji, omogućila školovanje više od 40.000 dece i omladine. Privrednik će ove godine stipendirati 33 stipendista, koji su na svečanosti i predstavljeni prisutnima. Iz Fonda “Vladimir Matijević” za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti dodeljeno je 16 studentskih i 15 učeničkih stipendija. Radi se o odličnim učenicima i studentima, a mesečna stipendija iznosi 800 kuna za studente, odnosno 400 za učenike. Stipendisti potiču uglavnom iz ruralnih i privredno nerazvijenih područja Hrvatske. Iz Fonda “Ivana Vujnović” za stipendiranje odličnih studenata ove godine dodeljene su dve stipendije u mesečnom iznosu od hiljadu kuna.

Posebne zahvale organizatori su uputili donatorima – srpskim institucijama, pravoslavnoj crkvi, nekim jedinicama lokalne samouprave, pojedincima koji u skladu sa svojim mogućnostima uplaćuju sredstva u Privrednikove fondove, aktivistima, a posebno bivšim stipendistima koji su postali donatori.

Nikola Lunić

Predsednik Privrednika Nikola Lunić istakao je da su mladi obrazovani ljudi  garancija ne samo opstanka i razvitka srpske zajednice u Hrvatskoj, nego i napretka celokupnog hrvatskog društva. On je posebno naglasio da su potencijal zajednice upravo mladi ljudi, kao i privredni potencijal krajeva iz kojih dolaze, nesvakidašnje prirodne lepote tih krajeva, nezagađene zemlje, obilja vode, pogodni za stočarstvo, voćarstvo i turizam.

“U stvarnosti na tim područjima donekle jedino funkcionišu socijalni programi i centri socijalne pomoći. Mesečna primanja po članu obitelji na ovim područjima su ispod 500 kuna, često i ispod 200. Škola našim stipendistima od mesta stanovanja udaljena je po nekoliko kilometara, često i više desetina kilometara, pa oni neretko svu svoju stipendiju troše na plaćanje prevoza od kuće do škole. Često ti mladi nemaju ni blagodati vodovoda, bez internet mreže su, negde čak i bez struje, izolovani i odsečeni od sveta, ali s velikom bistrinom, talentom i potencijalnom kreativnošću”, rekao je Lunić, ističući da sy među bivšim stipendistima  
profesori, inženjeri, lekari, pravnici, ekonomisti…

“Mi želimo njihovu potpunu integraciju u društvo, ali isto tako i da poštuju i cene svoj nacionalni identitet i dalje ga razvijaju i oplemenjuju, da znaju da je taj identitet i bogatstvo hrvatskog društva, i da su Srbi u Hrvatskoj, s obzirom na svoju brojnost, mnogo doprineli hrvatskom društvu na kulturnom i privrednom polju, da su u njemu ostavili neizbrisiv trag”, zaključio je Lunić.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije istakao je da je SPC tokom čitave istorije Privrednika učestvovala u njegovom životu, ne samo moralnom i duhovnom podrškom, već i materijalnom.

Blisku saradnju s Privrednikom naglasio je i saborski zastupnik Milorad Pupovac ispred Srpskog narodnog vijeća, i to ne samo podrškom programima stipendiranja, već i podrškom povratku goleme Privrednikove imovine. Napominjući da tek jedna trećina prijavljenih kandidata za stipendije uspe da ih dobije, Pupovac je istakao da će učiniti sve da se obezbedi finansijska pomoć da se broj stipendista do kraja godine bar udvostruči.

U kulturno-umetničkom programu nastupio je zagrebački glumac Milivoj Beader koji je kazivao stihove Tina Ujevića i Arsena Dedića, istarska kantautorka Elis Lovrić, te pesnik i glumac Enes Kišević koji je kazivao svoje stihove posvećene velikom naučniku Nikoli Tesli. Nastupila je i pevačica etno muzike Biljana Krstić sa orkestrom “Bistrik”, što je njihov prvi nastup u glavnom gradu Hrvatske.

Enes Kišević

Među zvanicama je bila i ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, izaslanik predsednika Srbije Miodrag Linta, predsednik Saveta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer, predsednik Matice iseljenika Srbije i Srba u regionu Miodrag Jakšić, te izaslanica gradonačelnika Zagreba Bogdanka Srdić Vulpe.

(SEEcult.org)

 • 01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  14.05.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  Muzeji za 10

  MAJSKA SKUPŠTINA 1848 - 170 GODINA POSLE - izložba (13.5.-1.9.2018.)

  autorka izložbe: dr Snežana Mišić

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  19.05.2018 | 10:00

  Radio Beograd/Kamena sala, Hilandarska 2, Beograd

  BITI DRUGI - 60 GODINA RADIO BEOGRADA 2 - izložba (18.5.-7.10.2018.)

  http://www.radiobeograd.rs

  26.05.2018 | 10:00

  Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak

  Izazovi postmoderne - umetnost osamdesetih iz zbirke ‘Jugoslovenska umetnost druge polovine XX veka (maj - avgust 2018)

  Zastupljeni su umetnici: Radomir Damnjanović Damnjan, Zoran Petrović, Zmago Lenardič, Kosa Bokšan, Ferdinand Kulmer, Aleksandar Cvetković, Slobodan Trajković, Velizar Krstić, Slobodan Knežević Abi, Aleksandar Đurić, Gordana Jocić, Marija Dragojlović, Miodrag Đorđević, Božidar Damjanovski, Milan Miletić, Šemsa Gavrankapetanović, Marijana Muljević, Milica Mrđa Kuzmanov, Klavdij Tuta i Mileta Prodanović.

  *Radno vreme: Utorak – petak: 10 – 20 časova
  Subota i nedelja: 10 – 13 časova
  Ponedeljkom je Galerija zatvorena za posete.

  http://nadezdapetrovic.rs

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.