• Search form

04.04.2018 | 16:18

13. BINA – od communis do komunikacija

13. BINA – od communis do komunikacija

Beogradska internacionalna nedelje arhitekture (BINA), čije će 13. izdanje biti održano od 10. do 31. maja, tematski je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju.

Temom “Od communis do komunikacija” (communis - zajedničko, zajednica, deljenje, a communicare - učiniti nešto zajedničkim), 13. BINA ističe ulogu arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost društvene uloge i komunikacija u arhitekturi, kao i u procesima participacije sa građanima, kao najvažnijim elementima razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

Među brojnim programima kojima promoviše stalno preoblikovanje životnog prostora, najavljene su izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikacija sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima u oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i iskoraci u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte.

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa, BINA je postavila centralnu temu kroz inovativni i interaktivni program.

Studijska izložba arhitekte Ivana Antića u galeriji Radio-televizije Srbije, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, prateći program poput dokumentarnog filma koji je realizovao RTS, stručna vođenja kroz Antićeva dela i tribine posvećene afirmaciji i popularizaciji arhitekture kroz medije, razgovor o njenom mestu u društvu i politici i poziciji žene u modernoj srpskoj arhitekturi, poput Ivanke Raspopović, način su da se predstave neka od najznačajnijih dela stvaralaštva srpske arhitekture 20. veka, saopštili su organizatori.

U galeriji RTS-a biće otvorena i izložba “Stanovanje – Housing 2017”, urednika prof. dr Aleksandra Kekovića, čija je tema stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope. Poslednjih godina je u svetu, ali i u Srbiji, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata, a deo te stambene baštine biće moguće videti među izloženim radovima te postavke.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće postavljena izložba “Lisabon nastupa”, na kojoj će biti predstavljena aktuelna arhitektonska scena portugalske prestonice u organizaciji Trijenala arhitekture iz Lisabona . Taj drevni grad, poznat po specifičnoj arhitekturi, bio je scena kontinuiranog ideološkog, društvenog, ekonomskog i duhovnog razvoja. Izložba svedoči da je grad više od pasivne pozornice, scenografije - da je akter. U ambijentima predstavljenim na izložbi pulsira život.

U okviru programa 13. BINA, odvijaju se i dva višegodišnja projekta podržana kroz program Kreativna Evropa, a biće realizovana kroz radionice, male urbane interevencije u prigradskom naselju Ledine, u nameri da doprinesu poboljšanju uslova života u tom naselju. To su: Budućnost arhitekture (Future Architecture Platform) kroz radionicu internacionalnog karaktera i interisciplinarnog pristupa  - Bus Stop Facelift. Kroz praksu i uz mentore, ostvariće se razmena iskustava kroz zajedničko kreativno promišljanje rešavanja prostornih problema sa realizacijom u toku programa BINA 2018.

Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum - SCCM je evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Posle uspešno realizovanog prvog projekta u okviru te platforme na BINA 2017. godine (Vračar - Urbano čvorište 1), na 13. BINA biće realizovana radionica “Ledine - Urbano čvorište 2”, u saradnji sa NVO Škogled i Osnovnom školom “Vlada Obradović Kameni”. Tokom razgovora i akcijama sa učenicima, zaposlenima u školi i lokalnom zajednicom, započetim 2017.  godine, došlo se do zaključka da školsko dvorište ne služi samo za školske, već i za vanškolske aktivnosti, pa se njegova funkcija proširuje u prostor za obavljanje aktivnosti iz domena kulture i slobodnog vremena. Vođeni tom idejom, učesnici projekta promišljaju mogućnost urbane, prostorne intervencije koja će doprineti poboljšanju uslova boravka školaraca, ali i stanovnika celog naselja.

Tokom trajanja BINA, biće predstavljen preliminarni dizajn koji će se kroz dijalog stanovnika i stručnjaka unaprediti, kako bi se finalno rešenje završilo, teren pripremio za izgradnju i dizajn realizovao do početka sledeće školske godine.

U okviru Bina paviljona, postavljenog u dvorište Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti, izgrađenog na BINA 2014, kao rezultat internacionalnog projekta posvećenog održivoj gradnji drvetom i drvenoj arhitekturi, biće predstavljena izložba radova mladih arhitekata i timova, koji kroz aktuelne radove daju uvid u možda manje vidljiv, ali važan segment domaće scene. Cilj te izložbe je da promoviše prostor i format kao platformu za umrežavanje i razmenu mišljenja  posvećenih  istraživanju i kreaciji u izgrađenom okruženju.

Tradicionalne tematske BINA šetnje osmišljene su kao netipične turističke šetnje u okviru kojih se građani prevashodno upoznaju sa arhitekturom, spomenicima i baštinom Beograda, ali istovremeno upoznaju i neke skrivenije gradske priče uz pomoć stručnih vodiča (arhitekata i istoričara umetnosti), pasioniranih poznavalaca grada. Ove godine planirna su i dva izleta koja Beograđanima otkrivaju arhitekturu Zrenjanina i značajna dela arhitekte Ivana Antića u Srbiji, sa remek delom Muzeja u Šumaricama (Kragujevac). Arhitektura Zrenjanina biće predstavljena u galeriji Kolektiv kroz izložbu “Grad u arhitekturi, arhitektura u gradu 18/17 - Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin” autorki Vesne Karavide i Jelke Đorđević.

Izložbe 13. BINA, posle predstavljanja u Beogradu, putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin...

BINU organizuju Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, a pokrovitelji su: Sekretarijat za kulturu Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Inženjerska komora Srbije i Kreativna Evropa.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.