• Search form

03.08.2018 | 22:49

13. Interakcija – Ženska pitanja

13. Interakcija – Ženska pitanja

Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija” i Međunarodni masterklas dokumentarnog filma “Interdoc” okupiće sredinom avgusta u Požegi 32 mladih dokumentarista iz 23 zemlje iz celog sveta, koji će učestvovati u produkciji dokumentarnih filmova, pohađati predavanja o režiji kreativnog dokumentarnog filma, prisustvovati projekcijama i razgovorima o filmskoj dokumentaristici.

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart”, 13. “Interakcija” počeće 11. avgusta uvodnom radionicom u Kulturnom centru Beograda, gde će se upoznati i formirati tri filmske ekipe koje će u narednih sedam dana snimati dokumentarce na temu “Ženska pitanja”.

Petnaestoro učesnika - studenata filmskih škola sa katedri za produkciju, režiju, kameru, zvuk i montažu, koji dolaze iz Francuske, Argentine, Alžira, Egipta, Španije, Saudijske Arabije, Indije, Rusije, Slovenije, Palestine i Srbije, pronaći će junake i priče za svoje filmove u Čačku, Ivanjici i Užicu, predvođeni lokalnim koordinatorima.

Po završetku snimanja, 18. avgusta, učesnici će se ponovo okupiti, ovoga puta u Požegi, gde će u narednih deset dana montirati filmove i baviti se njihovom postprodukcijom.

Premijera filmova snimljenih tokom 13. kampa “Interakcija” zakazana je za 27. avgust u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ekipa na snimanju u Ivanjici 2017.

Učesnicima kampa “Interakcija” pridružiće se u Požegi i 17 polaznika osmog masterklasa “Interdoc” - mladih dokumentarista iz Poljske, SAD, Indije, Malezije, Libana, Kipra, Rumunije, Južnoafričke Republike, Meksika, Jordana, Filipina, Čilea i Singapura, sa kojima će iskustvo iz režije dokumentarnog filma podeliti domaći dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Učesnici 12. Interakcije i 7. Interdoca u Požegi, 2017.

“Interakcija” već treću godinu obuhvata i rezidencijalni program za umetnike iz Srbije - IVA - inter_video_action, a učesnici su Mia Ćuk i Slobodan Stošić iz Novog Sada koji će, u saradnji sa mladim filmadžijama, učestvovati u produkciji svojih video radova.

U okviru pratećeg filmskog programa Interscreen, u Požegi će od 19. do 26. avgusta biti prikazan i izbor vrhunskih dokumentarnih filmova - od izabranih studentskih dokumentaraca ovogodišnjih učesnika, preko nagrađivanih filmova domaćih autora – “Druga strana svegaMile Turajlić, “DaljineNemanje Vojinovića i “Selo bez ženaSrđana Šarenca, do retrospektive filmova čuvenog reditelja Živka Nikolića, majstora kratkog dokumentarnog filma.

Nakon projekcija biće upriličeni razgovori o filmovima, najavio je “Filmart”.

Veče dobrodošlice u Požegi 2017.

Tokom kampa i masterklasa, učesnici će posetiti Drvengrad i Ovčarsko-kablarsku klisuru.

NFC “Filmart” već 13 godina nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i podstakne produkciju dokumentarnog filma među studentima filmskih škola.

Na kampu “Interakcija” tokom proteklih 12 godina učestvovalo je 219 mladih dokumentarista iz 53 zemlje, dok je na masterklasu “Interdoc” bilo do sada 97 učesnika iz 36 zemlje.

Snimljena su 44 dokumentarca, koja su osvojila 15 nagrada na filmskim festivalima u Srbiji i svetu.

Kamp “Interakcija” realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće Cinnamon Films.

*Foto: Milica Đorđević

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.