• Search form

18.05.2018 | 12:07

15. Noć muzeja širom Srbije

15. Noć muzeja širom Srbije

Manifestacija Noć muzeja održava se 19. maja u gotovo 50 gradova i mesta širom Srbije, a kao i proteklih godina najraznovrsniji program najavljen je u Beogradu – na više od 60 lokacija.

Program 15. Noći muzeja biće održan od 17 časova do jedan sat posle ponoći u 47 gradova i mesta Srbije, uporedo sa Evropskom noći muzeja i završnicom nacionalne manifestacije “Muzeji za 10” u kojoj do 20. maja učestvuje dosad najveći broj institucija (75) u 44 grada/mesta širom zemlje.

Organizatori su najavili u Beogradu otvaranje novih prostora i vraćanje iz zaborava starih beogradskih dragulja, pričanje neispričanih priča i upoznavanje sa novim, intrigantnim delima savremene umetnosti. Posebno je osmišljena i Dečja tura kako bi za najmlađi posetioci na zanimljiv način ušetali u svet kulture i umetnosti.

Sve lokacije su grupisane u sedam gradskih zona, koje su pokrivene sa  osam različitih tematskih tura, a za lakše snalaženje osmišljen je servis Moja staza koji posetiocima omogućava osmišljavanje programa prema sopstvenom izboru.

Za razliku od programa manifestacije “Muzeji za 10”, na koji je ulaz besplatan, ulaznica za događaje u okviru Noći muzeja košta 450 dinara. Kupljena karta obezbeđuje ulazak na sve beogradske lokacije, a deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ulaze besplatno.

Uz tradicionalnu podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 19. maja od 16 časova do ponoći.

Besplatni bilteni Noći muzeja, kao i prateće mape mogu se preuzeti na promotivnom pultu Noći muzeja u Knez Mihailovoj ulici i u Turističkoj organizaciji Beograda, smeštenoj u Biblioteci grada Beograda e-listanje.  

Noć muzeja održava se pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, a uporedo se dešava u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prijatelj 15. Noći muzeja je mts, a tradicionalni sponzori su: kompanija Coca-Cola i štamparija Grafix.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.