• Search form

12.12.2017 | 22:58

2. KRIK – Postojano u tranziciji

2. KRIK – Postojano u tranziciji

Festival kritičke kulture - KRIK u Skoplju nastavlja i u drugom izdanju da istražuje odnose kulture, umetnosti i politike, a intenzivnim programom, u kojem učestvuje i ruski umetničko-teoretsko-aktivistički kolektiv Chto delat, posebno će se fokusirati na pitanje tranzicije i mogućnosti otpora u tom nikada dovršenom procesu na ovim prostorima.

Postojano u tranziciji – zarobljenost u razbijenom ogledalu” generalni je tematski okvir drugog izdanja festivala KRIK, koji će biti održan od 13. do 17. decembra u skopskom Muzeju savremene umetnosti, u organizaciji Kontrapunkta, a u saradnji s partnerskim organizacijama Kurziv i Kulturtreger iz Hrvatske, te SCCA-Ljubljana iz Slovenije i SEEcult.org iz Srbije, otvoriće i temu kritičkog sagledavanja umetničkih praksi u regionu.

U želji da istakne forme otpora tiraniji tranzicijskog procesa, kao i da analizira dominantan “projektni” način stvaranja i razmišljanja o slobodi, identitetu, “novom” i savremenosti, ovogodišnje izdanje KRIK-a pokušaće da istraži različite prakse i znanja koje implicira određena kartografija zajedničkog kulturnog, umetničkog i političkog pamćenja želje za promenom.

Drugo izdanje KRIK-a, kako su navele urednice programa Iskra Gešoska i Elena Veljanovska, problematizovaće i različita naličja pobune u umetnosti, imajući u vidu njenu privremenost, nekonzistentnost i “projektnost”, zbog čega gubi svoju vrednost koncentracije koja bi mogla da dovede do promena i zapravo postaje “bilbord” populističke semantike, nametnute od dominantnih narativa moći.

“Jedno od pitanja oko kojih smo se zaglavili u umetničkom i političkom kontekstu je odsustvo ontološkog okvira koji bi se jasno postavio naspram svakog oblika vlasti koji ne dozvoljava artikulaciju slobode i koji bi otvorio pitanje ‘izneverenih revolucija’”, navele su Iskra Gešoska i Elena Veljanovska, koje u programskom tekstu podsećaju na jedan od dijaloga iz “Alise u zemlji čuda” Luisa Kerola, u kojem Alisa pita Češirskog mačka kojim putem da krene, a on joj odgovara da to zavisi velikim delom od toga kuda želi da stigne. Pošto Alisa kaže da joj je to nevažno, on joj odgovara da je onda svejedno i kojim će putem krenuti i da će sigurno stići negde ako hoda dovoljno dugo.

Postavljanjem teme “Postojano u tranziciji – zarobljenost u razbijenom ogledalu”, KRIK želi da iskoristi određenu analitičku distancu kao mogućnost za kritičke promene u lokalnom kontekstu i kao priliku za razmišljanje o društvenoj odgovornosti umetnika i kulturnih radnika kroz njihovo kritički promišljeno stvaralaštvo.

Istovremeno, KRIK ne želi da izgubi iz vida globalnu sliku rastućeg populizma i regresivnih politika, kao i sve veće nejednakosti u neoliberalnoj stvarnosti koja je deo direktnih izazova održanju demokratskih vrednosti i principa uopšte.

Deo programa KRIK-a posvećen je partnerskoj platformi “Svet oko nas – kritički pogledi u regiji”, čije se ključno pitanje odnosi na to šta danas predstavlja kritika.

Regionalna platforma “Svet oko nas” zauzima se za razvoj i relevantnost kritičke valorizacije umetničke produkcije, uvažavajući nužnost edukacije autora koji se kritički odnose prema savremenoj umetničkoj i kulturnoj produkciji u svim medijima. Ovogodišnje izdanje KRIK-a, u duhu već postavljene teme, posebno se zalaže za segment koji direktno utiče na umetničku produkciju - kritiku i kritičku refleksiju.

Učesnici KRIK-a su: kolektiv Chto delat (Dmitri Vilenski, Oksana Timofeeva, Olga Egorova i Nina Gasteva) iz Rusije, Suzana Milevska, Nebojša Vilić, Vladimir Jankovski iz Makedonije, Miljenka Buljević, Antonija Letinić, Luka Ostojić i Lujo Parežanin iz Hrvatske, Lara Plavčak i Miha Kelemina iz Slovenije i Vesna Milosavljević iz Srbije.

Program počinje već 13. decembra seminarom kolektiva Chto delat koji će sa lokalnim učesnicima raditi na performansu kojim će 17. decembra biti zatvoren KRIK.

Chto delat će održati i prezentaciju 14. decembra u MSU, nakon što drugo izdanje KRIK-a zvanično otvori makedonski ministar kulture Robert Alađozovski.

Uvodno predavanje “Veštičarenje i solidarnost” održaće Oksana Timofeeva iz Chto delat, nakon čega će biti prikazan film “Palace Square 100 Years After. Four Seasons of Zombie” (2017).

Uz seminar Chto delat, dnevni program festivala obuhvata i seminar za pisanje kritike u okviru projekta “Svet oko nas – kritički pogledi u regiji” koji će voditi Antonija Letinić, Luka Ostojić, Miha Kelemina i Lara Plavčak.

Za 15. decembar najavljen je razgovor sa lokalnim i regionalnim kustosima i kritičarima, koji će moderirati Vladimir Jankovski, a učestvovaće Miljenka Buljević, Antonija Letinić, Luka Ostojić, Lujo Parežanin, Vesna Milosavljević, Lara Plavčak, Miha Kelemina i Nebojša Vilić.

Teoretičarka umetnosti Suzana Milevska održaće 16. decembra predavanje “Efekat leptira – od obećanja institucionalne kritike do potencijala aktivističke umetnosti”, nakon čega će biti održan i javni razgovor sa njom.

Program festivala KRIK biće zatvoren performansom Chto delat sa lokalnim učesnicima.

Naziv festivala KRIK je akronim za kritiku, reakciju, ideju i konfrontaciju, a ujedno na makedonskom i još nekim jezicima u regionu znači vrisak. Suprotstavljajući se “kulturi tišine”, KRIK promoviše kritički dijalog, nove forme za plasiranje i primenu znanja, savremenog sećanja i aktuelne političke istorije, te otvara mogućnost za stalne društvene tranformacije.

Prvo festivalsko izdanje u fokusu je imalo teme “Arhivi nasilja” i “Od dijaspore do različitosti”, a tematski koncept kreiran je tako da podstakne kritičku debatu u javnoj sferi o relevantnim političkim i društvenim temama kao što su ljudska prava, pravo na kulturu, identitetska pitanja, nasilje u javnoj sferi preko političkog i ekonomskog aparata, kao i jačanje zajednice kroz kulturne i umetničke prakse. Takođe, KRIK je pokrenut i da bi stao u odbranu prava na kritičku kulturu koja stalno pomera granice emancipatorskih politika u društveno-kulturnom prostoru.

Program KRIK-a i Kontrapunkta – asocijacije za razvoj kritičke teorije, socio-kulturnog aktivizma i savremenih umetničkih praksi, finansijski je podržan ove godine od Fondacije za otvoreno društvo u Makedoniji, Gete instituta u Skoplju, Zaklade Kultura nova iz Hrvatske, Farmahema i Ministarstva kulture Makedonije.

Festivalski program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti