• Search form

04.12.2017 | 23:25

3. KMMFF u Gračanici

3. KMMFF u Gračanici

Evropski kulturni forum organizuje od 13. do 15. decembra treći Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) u Domu kulture Gračanica, a prikazaće srpske filmove najnovije produkcije i odabrane bioskopske hitove.

Pod sloganom “Ovde!”, program trećeg KMMFF-a obuhvata i nagrađivani film “Rekvijem ѕa gospođu JBojana Vuletića sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, koji je srpski kandidat za Oskara, zatim “Na mlečnom putuEmira Kusturice sa Monikom Beluči, komediju “Stado” u režiji Nikole Koje, “Iglu ispod praga” reditelja i scenariste Ivana Marinovića, “Biser BojaneMilana Karadžića, “Books of Knjige”…

Najbolji film proglasiće publika svojim glasovima.

Na mlečnom putu

Posebna pažnja, prema navodima organizatora, biće usmerena ka najmlađima, pa će i ove godine imati svoj poseban prostor na festivalu, gde će imati priliku da pogledaju nekoliko projekcija najnovijih filmova za decu u 3D tehnici, sinhronizovanih na srpski jezik. Među njima su “Mali šef”, “Družina iz džungle”, “Čudovišta iz moje porodice”, “Tvrd orah”...

KMMFF održan je prvi put 2015. godine u Kosovskoj Mitrovici, a 2016. u Zvečanu.

Zamišljen je kao međunarodni filmski festival, ali sa akcentom na promociji srpske kinematografije i kulture. Koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu, KMMFF podseća nа univerzаlne vrednosti, a prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i ukazuje na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji kao krucijalnog segmenta jednog društva.  

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, u partnerstvu s Domom kulture Gračanica.

Prosle godine bilo je predviđeno da KMMFF traje od 11. do 14. novembra, ali je program skraćen za jedan dan iz tehničkih razloga, kako su naveli organizatori.

Festivalski sajt je kmmff.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.