• Search form

09.11.2017 | 10:33

4. Mater Terra i Pozorište u školama

4. Mater Terra i Pozorište u školama

Pozorišni Festival dece i mladih “Mater Terra”, zasnovan na konceptu “ekologije duše”, nudi u četvrtom izdanju, koje će biti održano od 17. do 19. novembra u Beogradu, više od deset predstava učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, uz simpozijum “Pozorište u školama” (PUSH) koji će predstaviti inovativne dramske metode u prevenciji nasilja.  

Ekologija duše” je kovanica koji određuje teme predstava festivala “Mater Terra” - na predlog umetničke direktorke Sanje Krsmanović-Tasić, a  podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške. Predstave festivala “Mater Terra” imaju stoga zadatak da se bave temama u oblasti ekologije i ekologije duše, što je jedini uslov za učešće, uz zahtev da su učesnici deca i mladi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Festival će biti otvoren na sceni Pete beogradske gimnazije predstavom “Tri profesorke i domar” Dramske sekcije te škole, a potom će biti nastavljen u Dečjem kulturnom centru Beograda, gde će biti izvedeno devet predstava učenika osnovnih i srednjih škola, uz tri van festivalskog programa, kao poklon učesnicima.

Učenici osnovnih škola izvešće 18. novembra predstave “Zašto?” (OŠ “Dušan Vukasović  Diogen”, Bečmen), “Čuvari parka” (OŠ “Janko Veselinović”, Beograd), “Život je dobar” (OŠ Đura Jakšić, Mala Krsna, Smederevo), “Boje mog detinjstva” (grupa Vladini kamenčići OŠ “Vlada Obradović Kameni”, Novi Beograd) i “Znak pitanja” (grupa “Mi”), dok će dan kasnije na programu biti srednjoškolske predstave “Exit is Love” (Medicinska škola “Beograd”, Beograd), “Veče sa Đođem Milićevićem” (Dramski studio “Šmiranti”, Novi Sad), “Ko ti je kriv?” (Geološka i hidrometeorološka škola “Milutin Milanković”) i “Od krovova do perona” (Dom učenika poljoprivredne škole PK “Beograd”, Beograd).

Kao prateći program četvrtog festivala “Mater Terra”, koji organizuje Centar za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), najavljen je simpozijum PUSH - Pozorište u školama, u okviru kojeg će biti predstavljene interaktivne predstave koje se igraju po školama u cilju prevencije nasilja, a nastale su u okviru evropskog Erazmus + projekta “R.U.IN” - predstava “Štreber” organizacije Otvoreni krug iz Budimpešte “Reči od kamenaHleb teatra, u produkciji CEDEUM-a. Fokus obe predstave je internet nasilje ili “cyberbulling”, kao sve rasprostranjenija pojava koja i u Srbiji odnosi mlade živote. U okviru simpozijuma PUSH, koji CEDEUM organizuje u partnerstvu sa DKCB-om i Udruženjem Umetnička utopija, biće izvedena i predstava u učionici “Epske igrice” (Zidanje Skadra) grupe Hop.La!, koja se bavi temom nasilja nad ženama.

Reči od kamena, Hleb teatar

Simpozijum PUSH “Inovativne dramske metode u prevenciji nasilja” organizovan je iz potrebe da se stručna i naučna javnost, kao i dramski pedagozi i umetnici, upoznaju sa metodom Pozorišta u obrazovanju (Theatre in Education - TIE), koja se primenjuje sa uspehom u više evropskih zemalja. U Srbiji je to relativno nova pojava, a želja organizatora “Mater Terra” festivala je da se ta dokazano uspešna metoda primeni u što više škola uz uključenje što većeg broja pozorišta, pozorišnih trupa,  umetnika i dramskih pedagoga.

Učesnici predstava, kao i publika, zajedno sa stručnjacima iz te oblasti, imaće priliku da na okruglom stolu “Vršnjačko i internet nasilje: pojava i prevencija” analiziraju fenomen nasilja u društvu i predstave svoje iskustvo korišćenja kreativnih metoda koje ostavljaju dublji i duži trag na učesnike, a samim tim utiču na smanjenje i prevenciju nasilja kod dece i mladih, naveli su organizatori.

U okviru panela, biće predstavljena i onlajn aplikacija, kreirana za potrebe projekta R.U.IN, a učesnici simpozijuma će u narednim mesecima biti upoznati i dobiti rezultate istraživanja primene metoda TIE u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Epske igrice, Hop.La!

Program festivala “Mater Terra” biće završen dodelom diploma i predstavom “Dragi tata” prema tekstu Milene Bogavac, u izvođenju Teatra 011, koja je poklon učesnicima.

Festival “Mater Terra” (lat. majka zemlja) obeležava Dan obrazovanja u oblasti drame i pozorišta, koji Međunarodna asocijacija za dramu i edukaciju (IDEA), čiji je CEDEUM nacionalni centar, slavi tokom novembra. Takođe, 20. novembra se obeležava dan usvajanja Deklaracije o pravima deteta. Festival je stoga pokrenut u želji da se praktično, uz decu, mlade i dramske pedagoge, proslave ta dva značajna datuma, promovisanjem novih modela susreta i festivala koji nisu zasnovani na takmičenju i poređenju, već na saradnji, solidarnosti i daljem razvoju i usavršavanju.

Predstave festivala imaju zadatak da se bave temama u oblasti ekologije i ekologije duše, i to je jedini uslov za učešće, osim zahteva da su učesnici deca i mladi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Festival je zamišljen kao mesto razmene, predstavljanja rada dramskih sekcija i grupa i mogućnost stručnih saveta za sve učitelje, nastavnike, umetnike i dramske pedagoge koji veruju da dramski procesi i samo pozorište mogu pozitivno da utiču na lični razvoj mladih i dece, kao i na razvoj  društva i sveta u kojem živimo. Festival je nekompetativan i ideja je da služi kao mesto za podršku i stručno usavršavanje pedagoga dramskih grupa i studija. Tokom Festivala, nakon svakog bloka predstava, održavaju se razgovori u kojima mladi učesnici, njihovi nastavnici i dramski pedagozi, publika, roditelji, kao i stručni tim, razmenjuju mišljenja o predstavama, daju komentare i otvoreno razgovaraju o procesima i problemima.

Stručni tim koji ove godine prati Festival i sastavlja pisanu evaluaciju za dramske pedagoge čine pozorišna rediteljka Ksenija Krnjajski, dramski pedagog i glumac Paul Murrey i dramaturg i psiholog Marko Pejović.

Ulaz na programe festivala “Mater Terra” je besplatan, dok je prisustvo simpozijumu, zbog limitiranog broja mesta, potrebno potvrditi na adresu cedeuminfo@gmail.com

Program festivala “Mater Terra” nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.