• Search form

27.03.2018 | 17:35

40. Salon arhitekture - Polja budućnosti

40. Salon arhitekture - Polja budućnosti

Jubilarni, 40. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu organizovan je pod sloganom “Polja budućnosti” koji označava tu izložbu kao mesto i događaj artikulisanja mišljenja o arhitekturi i arhitektonskoj kulturi sa jasnom tendencijom da bude “afirmativna i aktivistička kritika aktuelnog stanja iz pozicije arhitekte izlagača i paralelno sa javnim pogledom, a u prilog otvaranja nove perspektive za nova polja arhitekture”.

Tematizacijom 40. Salona arhitekture, koji će biti otvoren od 29. marta do 5. maja, naznačeno je i pitanje imenovanja te manifestacije u smislu da ona postoji i “diše” u kontinuitetu već 44 godine. Mali paradoks je u tome što se jubilarni broj ovogodišnjeg Salona ne poklapa sa brojem godina od kada je osnovan (1974. u Muzeju primenjene umetnosti). Na određeni način, kao i izložba sama, implicira ideju o protoku vremena i očiglednim tokovima arhitekture koji se iščitavaju u tako dugom periodu od 44 godine, odnosno otvara kritičku upitanost kakav je uticaj Salona na kasniji život dela, saopštio je MPU.

Prisutna su dva moguća koda - jedan je pozitivan, koji ukazuje na važna, trajna dela arhitekture, a drugi je manje afirmativan, jer svedoči o obilju proizvodnje s kratkim rokom trajanja.

“Možda se uopšteno može povući paralela između izložbe arhitekture i samih zgrada. Kao što i zgrada postoji, sve dok služi svojoj nameni, samo u sadašnjosti, a onda kada se sruši ili preuredi ostaje samo trag u istoriografiji arhitekture sačuvan za buduće vreme. Tako i izložbe arhitekture, koje se uvek održavaju u određenom trenutku u vremenu, i posle demontaže, dokumentuju u memoriji o arhitekturi poruke o sadašnjosti, prošlosti, ali i o budućnosti”, navela je kustoskinja Salona i urednica kataloga mr Ljiljana Miletić Abramović.

Salon arhitekture, osim takmičarskog dela, uvek priprema i bogat prateći program sa zanimljivim temama.

Tim povodom otvoren je i konkurs za dodatni prateći program, koji je Savet Salona arhitekture ustanovio pre dve godine, a odnosi se na: tematske panel diskusije, tematski seminar, tematsko predavanje, tematska radionica i slične adekvatne formate za prezentaciju afirmativnih ideja, mišljenja i delovanja.

Konkurs traje od 3. do 14. aprila, a izabrani projekti biće prezentovani iz dana u dan tokom poslednje nedelje aprila.

Studentski programi zastupljeni su već tradicionalnom manifestacijom “Pre Salona” - nizom radionica nastalih u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskim fakultetom u Beogradu i Građevinsko-tehničkim fakultetom u Nišu.

Prateći program obuhvata i atraktivnu izložbu “Barokni Beograd” koja će dočarati izgled Beograda u periodu od 1717. do 1739. godine, a predviđena je za drugu polovinu aprila i trajaće do kraja Salona arhitekture.

Žiri 40. Salona arhitekture, koji čine Ružica Bogdanović, Branko Belaćević, Predrag Milutinović, Veljko Radulović i Snežana Ristić, dodeliće Gran pri Salona, kao i nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama, a dobitnici će biti poznati na otvaranju.

Za 40. Salon arhitekture kandidovano je 180 radova u svim kategorijama.

Žiri je u zvaničnu selekciju uvrstio 106 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 75 radova u šest kategorija (konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade).

Muzejske publikacije na temu savremene arhitekture i dizajna biće prodavane tokom 40. Salona po značajno povoljnijim cenama.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.