• Search form

22.09.2018 | 21:34

5. ArtLink – U ritmu klasike, u znaku jubileja

5. ArtLink – U ritmu klasike, u znaku jubileja

ArtLink festival mladih talenata, pod sloganom “U ritmu klasike”, svečano počinje 23. septembra u Kolarčevoj zadužbini programom “Noć klavira”, uz učešće francuskih pijanista Mišela Dalberta i Žan Pola Gaspariana, koji će se predstaviti solističkim programima, ali će svirati i dela za dva klavira i četvororučno (Debisi, Fore, Šopen, Frak, Ravel).

Manifestacijom “Noć klavira” biće obeležena dva značajna jubileja - Dalberto je posvetio svoj program delima nastalim u vreme Prvog svetskog rata, što je ujedno i omaž Klodu Debisiju povodom stogodišnjice smrti tog velikog kompozitora.

U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, koncertom će biti obeležena i stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata i francusko-srpskog savezništva.

Mišel Dalberto, rođen u Parizu u nemuzičkoj porodici, počeo je još kao dete da pohađa časove klavira, a već u 12. godini ušao je u klasu Vlade Perlemutera na Pariskom konzervatorijumu, gde je završio studije. Nagradu na mađunarodnom pijanističkom takmičenju “Klara Haskil” prvi put je osvojio 1975, a tri godine kasnije i prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Lidsu. Od 1990. do 2005. bio je umetnički savetnik na Festivalu umetničke akademije u Burg-Sent-Maurisu u Savoji, a od 1991. do 2009. predsednik žirija takmičenja “Klara Haskil”. Od maja 2011. profesor je na Pariskom konzervatorijumu. Nosilac je Ordena zasluga u rangu viteza Vlade Francuske od 1996. godine.

Jedan od Dalbertovih studenata je Žan Pol Gasparian, zvezda u usponu na francuskoj i evropskoj muzičkoj sceni i jedan od deset najperspektivnijih mladih pijanista svoje generacije prema oceni renomiranog časopisa Classica.

Žan Pol Gasparian, foto: Jean-Baptiste Millot

Rođen u Parizu 1995. godine, studirao je na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu, a pohađao je i međunarodne majstorske kurseve klavira Pavela Gililova, Eliso Virsaladze i Tatjane Zelikman. Izabran je za “Verbier Akademiju” 2014. godine, a laureat Akademije iz Salcburga postao je 2010. U septembru 2017. počeo je da studira na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, kod prof. Vanese Latarš. Pobednik je evropskog takmičenja u Bremenu 2014. godine i laureat na mnogim drugim takmičenjima (Hoze Iturbi, Lion, Hastings, Tel-Hai, Geza Anda, Čifra i Rajnsko zlato), uključujući konkurs “General des Liceens de France” 2013. Nastupao je sa nekim od najuglednijih evropskih orkestara, imao recitale na važnim festivalima u Francuskoj i širom Evrope. Od septembra 2016. godine je umetnik u rezidenciji Fondacije “Singer-Polinjak” u Parizu zajedno sa Šuiki Okadom i Gotjeom Brutinom, sa kojima je osnovao Cantor Trio.

Inače, Pol Gasparian je potomak Živojina Pavlovića, učesnika u prvom Balkanskom ratu, posle kojeg je odlikovan ordenom “Miloš Obilić”. Nakon prelaska preko Albanije sa srpskom vojskom, dobio je orden “Belog orla” i Albansku spomenicu. Posle rata bio je predsednik opstine Gornji Milanovac i suda u Beogradu, a njegov sin, Miša Topalović, koji je bio zamenik ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, nastradao je u Jasenovcu početkom Drugog svetskog rata. Drugi sin Živojina Topalovića, Marko Topalović – pradeda Žan Pola gaspariana, radio je u američkoj ambasadi i preminuo u Parizu.

Žan Pol Gasparian, porodični album

Među gostima petog ArtLink festivala je i mladi pijanista Adik Nojhauz, potomak čuvene pijanističke porodice Nojhaus (četvrta generacija), koji će se predstaviti 26. septembra resitalom u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

U saradnji sa Kolarčevom zadužbinom, deo festivalskog programa biće Muzička promenada 30. septembra, na kojoj će nastupiti mlada flautistkinja Mariana Buslehner iz Austrije sa pijanistkinjom Alisom Bešević.

ArtLink festival će biti zatvoren 1. oktobra Gala koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u saradnji sa EUNIK-om, na kojem će nastupiti festivalski kamerni orkestar ArtLink mladi virtuozi, sa istaknutim violinistom Robertom Lakatošem i italijanskim solistom Đorđom Mandolezijem, prvim fagotistom Pariskog orkestra. Na koncertu će biti izvedena dela Vivaldija, Baha, Sedlara i premijerno muzika austrijskog kompozitora Romana Karioloua, koji će se tom prilikom predstaviti publici ArtLinka.

Za 2. oktobar u Italijanskom institutu u Beogradu najavljen je resital Mandolezija i pijanistkinje Nataše Šarčević.

Peti ArtLink festival mladih talenata biće realizovan u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji i Evropskom investicionom bankom, Francuskim institutom, ambasadama Izraela, Austrije i Mađarske, EUNIK-om, Italijanskim institutom za kulturu i Kulturforumom.

Festivalski sajt je artlink.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.