• Search form

02.07.2018 | 23:49

5. Novi tvrđava teatar - Pre no što roboti preuzmu svet

5. Novi tvrđava teatar - Pre no što roboti preuzmu svet

Međunarodni festival Novi tvrđava teatar predstavlja od 3. do 8. jula u Vili Stanković u Čortanovcima predstave iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, počev od “Barufe” u režiji Vita Taufera iz Slovenije, zasnovanoj na tekstu Karla Goldonija (Ribarske svađe) i pokojnog splitskog novinara, publiciste i dramskog pisca Predraga Lucića.

Reč je o koprodukciji Slovenije, Hrvatske i Italije, koja se igra na sva tri jezika i bogatim dijalektičkim varijetetima Istre, Krasa i Trsta.

Prema rečima Lucića, u Goldonijevoj ljudskoj, a ne božanskoj komediji pronađen je komičan ključ za iščitavanje teško popravljivih ljudskih naravi i još komplikovanijih društvenih odnosa, gde gotovo da i nema sklada izuzev – svađalačke harmonije. “Prihvatili smo, ukratko, ljudski i umetnički izazov da Goldonijevom klasičnom komedijom pokušamo da ispričamo živu priču ovog vremena i prostora, priču koja nadilazi državne granice, predstavu koja upravo zbog svoje višejezične razigranosti i kulturalne pluralnosti, koju donose glumci iz četiri pozorišne kuće, može dosegnuti nove visine razumevanja. Pa makar se – što bi rekao Veselko Tenžera – i posvađali. Onako goldonijevski, ribarski, ćozotski, mediteranski. A sve uz smeh. I uz nadu da će se zajednička pozorišna avantura započeta ‘Ribarskim svađama’ nastaviti”, naveo je Lucić.

Barufe

Umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović odabrala je za takmičarski program petog izdanja tog festivala i predstave “Šuplji kamenNikolaja Koljade, u režiji Tatjane Mandić Rigonat (UK Vuk Stefanović Karadžić), “Prostor za revoluciju” koreografkinje i autorke koncepta Isidore Stanišić (Bitef dens kompanija), “Evgenije OnjeginAleksandra Puškina, u režiji Borisa Liješevića (Pozorište mladih, Novi Sad), “ParadaAleksandra Galina, u režiji Kozmina Kretua (Tudor Vianu teatar Giurgiu/Rumunija) i ŠekspirovKralj Lir”, u režiji Diega de Bree (Narodno pozorište Sarajevo).

Prostor za revoluciju

Sloganom “Pre no što roboti preuzmu svet”, Novi tvrđava teatar, prema rečima Vide Ognjenović, ističe da je “suština pozorišta u živoj umetničkoj igri u određenom prostoru, pred publikom čija je pozornost sastavni deo tog čina”, te da se to događanje ne može digitalizovati.

“Robot i glumac su binarna opozicija, jer je pozorište sigurna kuća za humano doživljavanje i shvatanje sveta. Zato i kad roboti pobede i veštačka inteligencija preuzme na sebe osmišljavanje svega, i tada će, uz poeziju i neke druge umetnosti, pozorište ostati izvan njenih moći, kao nepokoreni vrt nekodiranih čuda”, navela je Vida Ognjenović.

Parada

O dobitnicima nagrada za najbolju predstavu, režiju, mušku i žensku ulogu, kao i specijalne nagrade, odlučiće žiri u sastavu: reditelj Filip Markovinović, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i glumica Gordana Đurđević Dimić.

U slučaju lošeg vremena, predstave će biti igrane u Novosadskom pozorištu (Ujvideki Szinhaz).

Manifestaciju organizuju osnivači Tvrđava teatra, festivala koji je pod tim imenom imao nekoliko uspešnih izdanja prethodnih godina na Smederevskoj tvrđavi.

Producenti su Udruženje građana Novi tvrđava teatar iz Novog Sada i Studentski kulturni centar Novog Sada, a organizator je preduzeće Laureat doo za menadžment i zastupanje autora i glumaca.

Pojedinačna karta je 700 dinara, a u cenu je uračunat prevoz do Čortanovaca.

Autobus će svake večeri biti postavljen na stajalištu isped Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a za Čortanovce kreće u 19.30 sati.

Pokrovitelj festivala Novi tvrđava teatar je Pokrajinska vlada Vojvodine.

Festivalski sajt je tvrdjavateatar.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.