• Search form

09.09.2021 | 16:51

54/55. Bitef otvara Svetlana Bojković, ženski žiri, brojni gosti

54/55. Bitef otvara Svetlana Bojković, ženski žiri, brojni gosti

Dvostruki, 54/55. Bitef proglasiće otvorenim 15. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu velika srpska glumica, a u poslednje vreme i ekološka aktivistkinja Svetlana Bojković, uoči predstave “Tragovi” slavnog belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa i njegove trupe Ultima vez.

Zbog epidemiološke situacije za sada je otkazana samo jedna predstava glavnog programa 54/55. Bitefa – “Pluća” mladog slovenačkog autora Žige Divjaka, izjavio je 9. septembra umetnički direktor i selektor Ivan Medenica, izrazivši nadu da će na tome i ostati.

Odluku o najboljim među 13 predstava glavnog programa doneće međunarodni, i to isključivo ženski žiri, čija je predsednica Šermin Langhof, umetnička direktorka pozorišta “Maksim Gorki” iz Berlina, a članice: kritičarka i profesorka Lucia van Heteren (Holandija), teatrološkinja i profesorka Agata Juniku (Hrvatska), kritičarka i novinarka Sesilija Đurberg (Švedska) i rediteljka Jovana Tomić (Srbija).

Sa posebnim uzbuđenjem očekuje se festivalska premijera predstave “Living Room”, koprodukcije Beogradskog dramskog pozorišta i Bitef teatra, u režiji Ersana Mondtaga, koja će biti izvedena 13. septembra u BDP-u kao prolog 54/55. Bitefa, izjavio je Medenica na konferenciji za novinare, podsetivši da je mladi, ali već vrlo afirmisani autor iz Nemačke međunarodnu karijeru započeo upravo na Bitefu.

Living room, foto: Dragana Udovičić

Predstavu “Tragovi” najavio je ambasador Belgije Kun Adam, ističući da je već tradicija da se Belgija i njen savremeni ples i teatar pojavljuju na Bitefu, te podsetio na učešće izvanrednih predstava svetski priznatih umetnika Jana Fabra, Ane Tereze de Kermauner, Siđa Larbija Šerkauija, Alena Platela, trupe Piping Tom.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što posle predstave “Invited” trupe Ultima vez, koju je gledao na zatvaranju Bitefa 2019. godine, u Beograd stiže nova predstava Vandekejbusa, učesnika tog beogradskog festivala i 90-ih prošlog veka, kada je osvojio Gran pri “Mira Trailović” za komad “Uvek iste laži”.

Prema njegovim rečima, Vandekejbus kreira jedinstvenim stilom, spajajući muziku, video i pozorište, stvorio je sopstveni jezik pokreta koji je pun kako dinamike tako i konflikta, a srž njegvog rada je nepomirljivi sukob između tela i uma, osećanja i intelekta, muškarca i žene, priode i kulture, ljudskog i životinjskog, pojedinačnog i grupnog, iluzije i stvarnosti.

“Vandekejbusovo delo obeležava osnovna briga - kako čovek odgovara na ekstremne situacije i trenutke katastrofe. Taj fokus ćemo videti i u ‘Tragovima’, predstavi savremenog plesa koja je inspirisana jednim od najizazovnijih problema našeg vremena, a to su naravno klimatske promene i posledice na naše okruženje”, izjavio je belgijski ambasador, te citirao iz jedne kritike da je to “energična, duhovita i uzbudljiva koreografija u kojoj ima elemenata klasičnog, govornog pozorišta, uz uočljiv dramaturški luk, jer počinje scenom poremećaja prirodne ravnoteže, a završava u jednoj malo komičnoj, ali svejedno pretećoj sceni osvete prirode”.

Ambasador Kun Adam skrenuo je pažnju na koincidiranje takve teme sa poplavama koje su proteklog leta pogodile Belgiju. Pohvalio je angažman Bitefa u vezi sa organizacijom međunarodne ekološke konferencije “Sedimo na grani: Solidarnost ili sunovrat”, na kojoj će učestvovati i Vandekejbus.

Foto: Marko Petrović

Slavni koreograf će tokom boravka u Beogradu održati i master klas za mlade profesionalce.

Belgijski ambasador je istakao značaj ličnih kontakata kako među umetnicima, tako i među ljudima uopšte, dodavši da je to i srž diplomatskog posla. Istovremeno je pozvao publiku da “štiti sebe i druge”, odnosno da nosi maske i pridržava se epidemioloških mera. “U Belgiji je veliki procenat ljudi vakcinisan. Kultura se ponovo otvorila. To nas sve raduje”, rekao je ambasador, apelujući i na građane Srbije da se vakcinišu.

Predstavu “Living Room” najavila je glumica Vesna Čipčić, koja igra glavni lik– opersku pevačicu iz Beograda Katarinu Malković. Autorstvo, režiju, scenografiju i dizajn svetla potpisuje Ersan Mondtag, a koautor je Tijana Grumić.

Život glavne junakinje prati se početkom 80-ih godina prošlog veka, kada je bio ispunjen nadama u porodičnu sreću i karijeru, a onda je srećemo nakon 40 godina, na dan kada odlazi u penziju, i dalje u istom stanu, ali sada sama i tužna. Mladu Katarinu igra Iva Ilinčić (u alternaciji sa Anjom Alač). U ansamblu su i Ljubomir Bulajić i Aleksandar Jovanović.   

Vesna Čipčić je istakla da su se veoma ozbiljno bavili ovom predstavom, mada su morali da prekidaju rad zbog korone. “Srećom, nastavili smo. Sada je atmosfera u BDP-u svečarska pred premijeru na Bitefu. To je kruna naše izuzetno plodne i uspešne sezone”, rekla je ona.

Priznala je da je doživela pozitivan šok kada je došla na prvu probu, a već su bili gotovi dekor, kostimi i svetlo, ali i da ju je u prvi mah zbunilo kada je reditelj rekao da zapravo nema teksta. “Pitala sam se da li sam zalutala u projekat. Ipak, posle svega tri-četiri probe sa Ersanom shvatila sam da mi tekst zaista ne treba. To zadovoljstvo kada ne treba da kažete nego da odigrate, to je tako uzbudljivo. Toliko zanimljivih prizora, toliko radosti, emocija. Želim svim glumcima da bar jednom u karijeri prođu kroz takav proces”, izjavila je Vesna Čipčić.

Mondtag trenutno režira operu u Belgiji, ali će doći na premijeru, rekao je Medenica i pročitao njegovu poruku: “Moja međunarodna karijera započela je na 51. Bitefu, tako da sa Beogradom imam posebnu vezu i drago mi je što sam ponovo tu”.

“Living Room” je drugi deo trilogije, posle predstave “Living” (izvedene u Gentu), a treći je tek u planu, rekao je Medenica, ocenivši da su u beogradskoj predstavi “spektakularna scenografija i atmosfera koju ona stvara na razmeđi almodovarovskog kempa i magijskog realizma, što je odličan okvir za melanholičnu meditaciju o prolaznosti, usamljenosti, izneverenim nadama, životnim gubicima”. Medenica je primetio da predstava ne problematizuje odgovornost režima Slobodana Miloševića za ratove 90-ih, već zastupa stav da su žene najveće žrtve bez obzira na kojoj se strani borili njihovi muškarci.

Direktor Bitefa i Bitef teatra Miloš Latinović napomenuo je da se 54/55 Bitef održava u okolnostima koje nisu uobičajene.

“Mi se zaista trudimo da predstojeći Bitef bude onakav kakav smo planirali, kakav i publika i mediji očekuju da bude. Nadam da će tako i biti, ali ovo nije vreme u kojem možemo lako da predviđamo niti da predupredimo neke situacije. Za sada festival nije ugrožen, mada je moguće da se i tokom njegovog trajanja dogode neke neprijatnosti”, rekao je Latinović.

Festivalski tim Bitefa, kako je dodao, konstantno u vezi sa inostranim trupama koje “zaista žele i jedva čekaju da dođu i izvedu svoje predstave na Bitefu”.

Medenica je istakao je da je međunarodno interesovanje za 54/55. Bitef veliko, što potvrđuje i dolazak direktora nekih od vodećih stranih pozorišta i festivala, novinara i kritičara iz celog sveta. Dolazak su potvrdili i glavna dramaturškinja Residenc teatra iz Minhena Almut Vagner, programski direktor pozorišta Odeon iz Pariza Didije Žujar, kustoskinja međunarodnog programa Atina-Epidaurus festivala Štefani Karp, Tomaš Kirenčuk iz krakovskog Teatra Stari, umetnička direktorka NET festivala iz Moskve Marina Davidova i mnogi drugi.

Tim Bitefa, kako je naglasio Medenica, posebno se trudio da dovede te goste kako bi domaće pozorište, koje u glavnom programu Bitefa učestvuje sa čak četiri produkcije, moglo da se predstavi i plasira u širem međunarodnom kontekstu, u kojem ga već dugo nedovoljno ima.

Osim gostiju povodom predstava 54/55. Bitefa, na međunarodnu ekološku konferenciju “Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat”, koja će biti održana u okviru pratećeg programa, dolaze značajni filozofi poput Franka Berardija Bifa, Borisa Budena i Srećka Horvata, kao i umetnici kao što su Janez Janša, Haris Pašović i Vim Vandekejbus.

Program Bitefa, čije je 54. izdanje odloženo2020. godine zbog pandemije, biće realizovcan uz poštovanje svih mera zaštite od korona virusa. Broj ulaznica koji je pušten u prodaju je usklađen sa aktuelnom epidemijskom situacijom i važećim merama zaštite. U slučaju nepovoljne situacije i promene mera, Bitef zadržava pravo izmene programa i uslova određenih prilikom kupovine ulaznica. Stoga može doći do izmena u numeraciji kupljenih ulaznica ili poništavanja ulaznica uz povraćaj novca.

Sve eventualne promene će biti objavljene na sajtu i društvenim mrežama Bitefa, čiji tim apeluje na visok nivo individualne odgovornosti i solidarnosti svakog pojedinca i računa na razumevanje i strpljenje publike kako bi svi bili bezbedni i sigurni.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. Podršku su i ove godine pružili i Gete Institut, Francuski institut u Srbiji uz podršku Teatroskopa - regionalnog programa za izvođačke umetnosti Francuskog instituta u Parizu i francuskog Ministarstva kulture. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i Mčann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala su MTS, Erste Bank a. d. Novi Sad i Coca-Cola Hellenic Srbija.

Delegacija EU u Srbiji već četvrtu godinu zaredom podržava Bitef.

“Veoma nam je drago zbog saradnje sa divnim timom Bitefa. Umetnost i kreativne industrije u Srbiji su za EU jako važne”, rekla je predstavnica EU Info centra Daliborka Nikolić i istakla da je u okviru programa Kreativna Evropa u proteklom periodu sufinasirano 146 oranizacija u Srbiji, koje su učestvovale u 305 projekata, a za koje je izdvojeno 12 miliona evra od 2014. do 2020. godine.

Festvialski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

*Intervju sa Ivanom Medenicom povodom 54/55. Bitefa

Naslovna fotografija: Marko Petrović 

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav