• Search form

06.10.2017 | 23:43

6. GeteFest - Stvarnost u fikciji

6. GeteFest - Stvarnost u fikciji

Festival savremenog nemačkog filma GeteFest svečano je otvoren 6. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) filmom “Vestern” Valeske Grizebah o nemačkim građevincima u Bugarskoj, a do 11. oktobra prikazaće još deset ostvarenja objedinjenih sloganom “Stvarnost u fikciji”, koje će imati priliku da vidi i publika u Novom Sadu i Nišu.

Direktorka KCB-a Gordana Goncić, najavljujući na otvaranju šestog GeteFesta “uzbudljivu filmsku nedelju”, istakla je da je nemačka kinematografija jedna od najznačajnijih u svetu, te da su među odabranim filmovima i bioskopski hitovi i nagrađivana ostvarenja sa svetskih festivala.

“Već šest godina sa prijateljima iz Gete instituta DKC postaje utočište za ljubitelje nemačkog filma, ali i literature”, rekla je Gordana Goncić, ističući da dugogodišnja saradnja KCB-a sa Gete institutom predstavlja jednu od naznačajnijih veza nemačke i srpske kulture.

Nemački ambasador Aksel Ditman istakao je značaj GeteFesta iz ličnog ugla, zadovoljan što ima priliku da pogleda u Beogradu nove filmove iz svoje zemlje, a među njima su i ostvarenja autora kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan

“Moja supruga Natali i ja smo već tri godine na GeteFestu. Tokom godine iz nemačkih medija dolazimo do preporuka za filmove koji su vredni pažnje i pomislimo - šteta, ovo bismo rado pogledali. Ali, evo svi ti filmovi sada će uz angažovanje Gete instituta biti prikazani u Beogradu, a potom u Novom Sadu i Nišu”, rekao je Ditman i poželeo publici da uživa.

Direktor Gete instituta Frank Bauman, koji je prvi put na GeteFestu od kada je stupio na dužnost, istakao je istančan ukus ovdašnje publike kojim je bio uslovljen i izbor filmova.

“Znamo koliko je srpska publika zahtevna i zato smo uložili veliki napor da filmovima koje smo odabrali izađemo u susret njenom visokom ukusu”, rekao je Bauman.

Nemački film, kako je dodao, ima lep život – dobro mu ide i u bioskopima, i na festivalima, rekao je Bauman i pozvao publiku da se u to sama uveri na šestom Gete Festu.
Šta pokreće ljude, koje se tragedije i komedije iznova mogu ispričati o večitim konstantama ljubavi i smrti, vernosti i izdaje? To su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovori 11 filmova, otvarajući i nove teme o Nemačkoj, o svetu i o smislu života uopšte.

Direktor Gete instituta posebno je istakao na nedavnoj konferenciji za novinare akcionu komediju “MirotvorciRoberta Talhajma o nekadašnjim tajnim agentima Istočne Nemačke koji su ostali bez posla posle pada Berlinskog zida, ali su dobili priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji…

Među filmovima na šestom GeteFestu je i “Afera Nil-HiltonTareka Saleha, dobitnika Gran prija  na ovogodišnjem Sandensu.

Urednik filmskog programa KCB-a Stefan Arsenijević preporučio je filmove koji se bave porodičnim odnosima - “Svet VunderlinovihDanija Levija, “U vremenima nestajuće svetlosti” (režija Mati Gešonek) i “Svetle noći” (Tomas Arslan).

Gete fest prikazuje i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma “ČikFatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i filma “Povratak u MontokFolkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša.

Nakon Beograda, GeteFest biće održan od 12. do 17. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, a potom i u Niškom kulturnom centru.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.