• Search form

22.08.2017 | 19:32

6. Todo Mundo na Tašu

6. Todo Mundo na Tašu

Makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, harmonikaš Lelo Nika, kontrabasista Nenad Vasilić i mađarski sastav Viktória Havay and Fakutya, učesnici su šestog izdanja festivala vorld muzike Todo Mundo koji biti održan od 24. do 27. avgusta u Beogradu, uz besplatan ulaz.

Mađarski sastav Viktoria Havay and Fakutya otvoriće 24. avgusta dvostrukim nastupom šesti Todo Mundo.

Prvobitno planiran za Tašmajdanski park, nastup Viktoria Havay and Fakutya biće održan u 20.30 sati na letnjoj pozornici ispred Centra za kulturu “Vlada Divljan”, koji se ispostavio kao podesniji za plesače iz benda.

Vrsni interpretatori muzike Čango Mađara – manjine naseljene na zapadu Rumunije, koja je zbog udaljenosti od matice zadržala melodije u najizvornijem obliku – Viktória Havay and Fakutya će prethodno održati kraći nastup u 16.30 ispred zgrade Radio Beograda u Makedonskoj ulici, uz podršku Radio Beograda 202.

Za 25. avgust u Tašmajdanskom parku, gde će biti održan ostatak programa, najavljen je harmonikaš Lelo Nika, koji će na prvom nastupu u Beogradu nakon mnogo godina predstaviti program u dva dua - jedan sa violinistkinjom Aleksandrom Krčmar Ćulibrk, članicom kvarteta TAJJ, i drugi sa klarinetistom i frulašem Bogdanom Rankovićem, liderom sastava Serboplov, a izvešće izvorne rumunske, srpske, švedske, romske melodije, kao i nekoliko sopstvenih kompozicija.

Lelo Nika

Kontrabasista Nenad Vasilić nastupiće 26. avgusta na Tašu u triju sa Markom Živadinovićem (harmonika) i Andrejem Prozorovim (saksofon), a tom prilikom biće mu uručena nagrada “Vojin Mališa Draškoci”, koju već nekoliko godina dodeljuje World Music asocijacija Srbije (WMAS), uz podršku Erste banke.

Dodelom nagrade Vasiliću, festival Todo Mundo i WMAS žele da ukažu počast muzičarima iz Srbije koji žive i rade u inostranstvu, ali ne zaboravljaju odakle su pošli i odakle crpe inspiraciju.

Nenad Vasilić, foto: Svetlana Nenadović

Završne večeri Todo Munda, 27. avgusta, u Tašmajdanskom parku održaće solo koncert proslavljeni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, koji će pokušati da povede publiku na “zanimljivo muzičko putovanje, samo uz pomoć elektro-akustične gitare i nekoliko pedala”, najavili su organizatori.

Vlatko Stefanovski, foto: Teodora Ćirić

U slučaju kiše, koncerti će biti održani u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Festival Todo Mundo će biti održan uz podršku Gradske opštine Palilula, u organizaciji promoterske kuće Longplay i Udruženja “Ring Ring”.

Nastup grupe Viktória Havay and Fakutya omogućio je Institut Balaši - Kolegijum Hungarikum, a Nenad Vasilić trio nastupa uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.