• Search form

21.09.2018 | 14:14

60 godina Milana Mladenovića

60 godina Milana Mladenovića

Obožavaoci Milana Mladenovića (1958-1994), legendarnog beogradskog muzičara i autora, imaju priliku ovih dana da se uživo podsete nekih od najvećih hitova Ekatarine Velike, Katarine II i Šarla Akrobate, povodom 60 godina od Mladenovićevog rođenja.

Udruženje "Deca iz vode", koje čuva sećanje na Mladenovića i njegov uticajni opus, nakon nedavnog nastupa u Novom Sadu, te večeri posvećene Mladenoviću i Margiti Stefanović u Galeriji Polet u Beogradu, učestvuje  21. septembra i na žurci u klubu Drum (ex Blue Moon), na kojoj će grupa Maljčiki svirati pesme EKV i Šarla Akrobate. Pre i posle koncerta muziku će do zore puštati Aleksandar Šarčević aka DJ Šarac (osnivač udruženja Deca iz vode).

Za 23. septembar najavljen je i koncert Dece iz vode u Elektropioniru, a 5. oktobra nastupiće povodom 60. rođendana Mladenovića i u Domu omladine u Kragujevcu.

Na dan Mladenovićevog rođenja, 21. septembra, izdavačka kuća Metropolis Music organizuje projekciju nagrađivanog filma “Limunovo drvo” reditelja i rok muzičara Branka Radakovića.

Obeležavanju rođendana Mladenovića pridružio se i Radio Beograd 202 koji je protekla dva dana emitovao njegove pesme na svaki sat, a na osnovu glasova publike, 21. septembra do ponoći pušta izbor 24 najtraženijih.

Gradske vlasti Beograda su, inače, najavile ovih dana da će Mladenović dobiti spomen-obeležje, na osnovu odluke komisije za spomenike i nazive trgova i ulica. Na inicijativu v.d. direktora Doma omladine Beograda Nenada Dragovića, spomen-obeležje Mladenoviću biće postavljeno na platou ispred DOB-a koji nosi njegovo ime. "Budući da plato ispred Doma omladine Beograda nosi ime Milana Mladenovića ideja zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i moja jeste da se na tom mestu postavi i spomen-obeležje jednom od najznačajnijih autora i izvođača domaće rok muzike", rekao je Dragović, preneo je Beoinfo.

Milan Mladenović je rođen 21. septembra 1958. u Zagrebu, a preminuo je 5. novembra 1994. u 36. godini od raka.

Mladenović je najpre krajem 70-ih s gitaristima Dragomirom Gagijem Mihailovićem i Milanom Stefanovićem osnovao Limunovo drvo, a potom je sa Ivanom Vdovićem Vdom, Gagijem Mihailovićem i Dušanom Kojićem Kojom, kasnije liderom Discipline kičme, formirao bend Šarlo Akrobata koji je učestvovao 1981. godine u snimanju manifesta beogradskog novog talasa - albuma “Paket aranžman”. Iste godine objavljen je i album Šarla “Bistriji ili tuplji čovek biva kad”.

Mladenović je potom s Mihailovićem i Vdom stvorio Katarinu II, kojoj su se priključili i klavijaturistkinja Margita Magi Stefanović i basista Bojan Pečar.

Mladenović je bio i među beogradskim muzičarima koji su 1992. formirali privremeni sastav Rimtutituki i snimili antiratnu pesmu “Slušaj vamo” sa ključnim refrenom “Mir, brate, mir”, u izdanju B92.

Naredne, 1993. godine, EKV je snimila poslednji album “Neko nas posmatra”.

Mladenović je pred smrt snimio u Brazilu album “Angel’s Breath” (Dah anđela), u saradnji sa novosadskim muzičarem Mitrom Subotićem Subom, koji je preminuo 1999.

Osim Mladenovića, među živima više nisu ni Vd, Magi i Pečar, a 2013. preminuo je u Beogradu i dugogodišnji menadžer EKV Nebojša Grgić Grga.

Mladenović je 2011. godine dobio u Beogradu plato nazvan njegovim imenom - na prostoru u Dečanskoj ulici ispred ulaza u Dom omladine.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.