• Search form

27.09.2017 | 15:03

8. MikroFAF: Loud Edition

8. MikroFAF: Loud Edition

Festival amaterskog filma MikroFAF-a biće održan od 12. do 14. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, a pod sloganom “Loud Edition!”, akcenat je na filmu kao sredstvu skretanja pažnje na pojave i događaje u društvu ili ličnom okruženju koje možda izjedaju tiho, a zaslužuju glasnu reakciju.

Fokus osmog MikroFAF-a, u organizaciji Udruženja “Satibara”, biće na umetničkoj slobodi, samoorganizovanosti, gerilskom filmu, art brutu, low-fi filmu, eksperimentalnim formama i svim audio-vizuelnim oblicima kroz koje autori imaju potrebu da se izraze (Glasno!).

Za takmičarski program odabrana su 63 fima, a na konkurs je pristiglo više stotina ostvarenja iz svih krajeva sveta: sa Balkana, iz Evrope, SAD, Kanade, Australije, Rusije, Iraka, Irana, Indije, Afrike, Južna Amerike, Kine, Japana, Mjanmara, Letonije...

Organizatori izražavaju posebno zadovoljstvo zbog velikog broja filmova mladih autora.

Mikropolis nagrade, ručno rađene statuete akademske umetnice Jelene Bošković, biće dodeljene autorima filmova u tri kategorije: Kratki uradi sam film - odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastale u neprofesionalnim okolnostima, bez angažovanja profesionalnih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije, zatim u kategoriji Nezavisni kratki film, koja podrazumeva filmove koji ne odgovaraju uradi sam kriterijumima, a nastali su u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka, te u selekciji Loud Film - kategoriji namenjena filmovima koji skreću pažnju na pojave i događaje u društvu ili ličnom okruženju koje možda izjedaju tiho, a zaslužuju glasnu reakciju. Loud film nema žanrovskih ograničenja, važno je samo da je delo nastalo iz potreba da se digne glas u ime onih koji ćute.

Članovi žirija 8. MikroFAF-a su: Filip Ćetković, Dejan Petrović i Marko Grba Singh.

Pored takmičarskog programa, u kojem će biti prikazani filmovi autora svih uzrasta i zanimanja, u revijalnom programu će biti predstavljeni Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija” iz Požege i filmske radionice za mlade “Moj krupni plan” iz Beograda.

Prošle godine, na 7. MikroFAF-u, nagrada za najbolji uradi sam film dodeljena je italijanskom delu “Je suis DADARika Nibea (Rick Niebe), najboljim nezavisnim filmom proglašen je rumunski “Dreams on SaleVlada Buazianua, a nagrada za najbolji viralni video pripala je Marku Backoviću iz Srbije za “Goldfingers 2”.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.