• Search form

26.11.2017 | 01:55

9. Desire - Anatomija

9. Desire - Anatomija

Festival savremenog pozorišta “Desire – Central Station” otvoren je 25. novembra u Pozorištu “Deže Kostolanji” u Subotici premijerom predstave “Oblak u pantalonama”, u režiji Kokana Mladenovića, zasnovanoj na motivima čuvene poeme Vladimira MajakovskogDeset poruka o revoluciji” iz 1909. godine, zbog koje je proveo deset meseci u zatvoru, a i danas je više nego aktuelna.

Publika festivala Dezire, prepoznatljivog po angažovanom programu, videće do 3. decembra i predstave koje potpisuju reditelji Jernej Lorenci, Sebastijan Horvat, Blerta Neziraj, Arpad Šiling, Miloš Isailović, Dominik Abuzi, Zlatko Paković, Borut Šeparović, Selma Spahić, Senka Bulić, Maja Pelević i Olga Dimitrijević, te Oliver Frljić.

Nova Mladenovićeva predstava, prva saradnja tog reditelja sa Pozorištem “Deže Kostolanji”, posveta je Oktobarskoj revoluciji povodom njene stogodišnjice, ali i podsetnik na aktuelnost poruka Majakovskog, koji pisao o tome da revolucija počinje kada ljudi više ne prihvataju nezadovoljstvo kao normalno stanje, kada se bes gladnih ne može kupiti novcem sitih, kada radnici odbiju da budu robovi i otmu ono što im pripada, kada moralni zakon ne postoji, a pisani zakoni se primenjuju samo na sirotinji, kada država ponižava stare, a hapsi ili proteruje mlade, kada narod služi vlastima, a ne vlast narodu, kada umetnici prestanu da budu kukavice i progovore na sav glas, kada su zabranjeni slobodna reč i slobodna misao, kada posla i hleba ima samo za one koji cara slave i hvale, te kada policija, vojska i službe bezbednosti nisu čuvari slobode, već okupatori sopstvenog naroda.

U predstavi igraju: Marta Bereš, Aniko Kiš, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš, Emeše Nađabonji, dramaturg je Kornelija Goli, scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Marina Sremac, a kompozitorka je Irena Popović.

Uoči svečanog otvaranja festivala Dezire u Subotici, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu izveden je “Čas anatomije” autorski projekat Andraša Urbana prema motivima Danila Kiša.

Program obuhvata i predstave “Carstvo nebesko” Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, u režiji Jerneja Lorencija, čija je premijera bila na 51. Bitefu, zatim “Mi, evropski leševi” Simone Semenič, u režiji Sebastijana Horvata i izvođenju Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, “55 Shades of Gay – Balkansko proleće seksualne revolucije” Ćendra Multimedija iz Prištine, u režiji Blerte Neziraj, te “ExitArpada Šilinga, koprodukciju Mađarskog državnog pozorišta “Čiki Gergelj” iz Temišvara, Klasičnog pozorišta Joan Slavici iz Arada i Narodnog pozorišta Sombor.

Umesto prvobitno najavljenog “Magbeta”, Bitef dens kompanija igraće 29. novembra plesnu predstavu “Dunjaluk” u koreografiji Miloša Isailovića.

Pozorište Blik iz Tuluza izvešće predstavu “[hullu]”, koju potpisuje Dominik Abuzi, Teatro VeRRdi iz Zadra “Otelo – nezakonita liturgija” prema motivima drame Vilijama Šekspira, u režiji Zlatka Pakovića, zagrebački Montažstroj predstaviće “Ljubav i ekonomiju” – dokumentarno pozorište u režiji Boruta Šeparovića, a Bosansko narodno pozorište iz Zenice izvešće predstavu “Moja fabrika” Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić.

Plato iz Pariza izvešće “PenzumJozefa Nađa i Žoele Leandr, Pozorište Hotel Bulić iz Zagreba “Lampedusa Beach” Line Prosa, u režiji Senke Bulić, a u završnici, 3. decembra publika će videti najpre predstavu “Sloboda je najskuplja kapitalistička reč” Bitef teatra, autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, a potom će Nacionalno pozorište u Manhajmu izvesti “Second Exile”, u režiji Olivera Frljića.

Kao i prethodnih godina, prateći program “Akademija Dezire” obuhvata razgovore, predavanja, prezentacije, radionice i izložbu stduenata Akademije umetnostu u Novom Sadu u Savremenoj galeriji u Subotici.

U Savremenoj galeriji najavljeni su i razgovori sa rediteljima Sebastijanom Horvatom (27. novembra) i Antalom Attilom (29. novembra), te sa Zlatkom Pakovićem (1. decembra), dok će u prostoru Klein house social bar & art galerije 2. decembra biti izvedena predstava “Tri Gvineje” Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Milosavljevića, uz razgovor sa publikom na temu pozicije žena i rodnih odnosa u društvu.

Festivalski sajt je desirefestival.eu, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.