• Search form

04.10.2017 | 18:43

Afirmacija amaterizma

Afirmacija amaterizma

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najavilo je snažnije afirmisanje i podršku amaterskom stvaralaštvu, a tim povodom 14. oktobra u gradovima širom zemlje biće održana jednočasovna akcija tokom koje će članovi više od 150 kulturno-umetničkih društava prošetati ulicama i izvesti koreografije kako bi skrenuli pažnju na značaj i snagu amaterizma.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavlјević rekao je 4. oktobra na konferenciji za novinare da su KUD-ovi “oaza čistog lјudskog mladalačkog okuplјanja, jer čine jezgro kulturnih aktivnosti u malim mestima”, te da je uveren da u doba industrije spektakla i opšte komercijalizacije, amaterizmu treba dati dodatni podsticaj kroz državnu pomoć i podsticaj razvoja te vrste stvaralaštva.

“Duh amaterizma je živ i mi ćemo se potruditi da stvorimo okvir za njegov razvoj. Amaterizam je nedovolјno iskorišćen potencijal kome ćemo dati novi podsticaj”, rekao je Vukosavlјević, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Akciji najavljenoj za 14. oktobar priključiće se i KUD-ovi iz inostranstva -  Nemačke, Austrije, Rumunije, Francuske, Mađarske i Republike Srpske.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan, inače predsednik Skupštine Saveza KUD-ova Srbije i predsednik AKUD “Ivo Lola Ribar”, naveo je da postoji višedecenijski nemar države prema KUD-ovima koji neguju etno-muzikološko nasleđe i ostvaruju značajne rezultate u svetu.

Trivan je zahvalio Vukosavlјeviću na inicijativi, kao i i na tome što je u Predlogu strategije razvoja kulture amaterizam prepoznat kao jedan od najznačajnijih stubova društva.

“To što smo mi (KUD) nepretenciozni i siromašni ne umanjuje naš značaj. Mi okuplјamo desetine hilјada dece, vaspitavamo ih, obrazujemo, i hoćemo da država uvaži sve ono što smo održali i očuvali 60-70 godina, da ima više razumevanja za nas. Mi smo bogatstvo Srbije”, rekao je Trivan, ukazujući ujedno na nerazumevanje lokalnih samouprava koje naplaćuju iznajmlјivanje sala KUD-ovima. Takođe, naveo je problem nemogućnosti članova KUD-ova da ostvare pravo na staž.

Vukosavljević je, kako su preneli mediji, rekao i da će se Srbija 14. oktobra prisetiti snage amaterizma.

“Kultura uzvraća udarac, amaterizam uzvraća udarac”, rekao je Vukosavljević, ističući da je neophodno da država finansijskim i organizacionim merama pomogne KUD-ovima kako bi oživeli i opstali.

Prema navodima u Predlogu strategije razvoja kulture, čiju je finalnu verziju nakon nedavno okončane javne rasprave ministar najavio do 20. oktobra, u Srbiji radi 85 amaterskih pozorišta i oko 750 kulturno-umetničkih društava. Amatersko stvaralaštvo, kako je navedeno, predstavlјa značajan potencijal, posebno kada su u pitanju razvoj publike, participativnost, promocija kulturne razolikosti, kao i narodni običaji, pesme i igre. Amaterizam je, prema Predlogu strategije, plodno tlo i za stvaranje vrhunskih umetničkih dostignuća. Većina udruženja amatera pokazuju značajnu vitalnost i održivost.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.