• Search form

01.07.2018 | 11:23

Aleja velikana pobednik 52. Gitarijade, Bili Ajdol oduševio

Aleja velikana pobednik 52. Gitarijade, Bili Ajdol oduševio

Beogradski bend Aleja velikana pobednik je 52. Gitarijade u Zaječaru, čiju je završnicu 30. juna na krcatoj Kraljevici obeležio nastup Bilija Ajdola (Billy Idol).

Aleja velikana bila je u konkurenciji sa još devet demo bendova iz Beograda, Negotina, Novog Sada, Smedereva, Požarevca, Banjaluke, Tuzle i Zaječara, a zahvaljujući pobedi, dobija mogućnost da snimi album.

Uoči finalista, kao glavna zvezda večeri, a i cele Gitarijade, nastupio je britanski pank-rok veteran Bili Ajdol, koji je održao jednoipočasovni energičan koncert uprkos zdravstvenim problemima zbog kojih je prethodnih dana otkazao nastupe u Nemačkoj i Italiji.

Foto: SEEcult.org / Luka Marjanović

Nakon “Shock to the system”, kojim je započeo nastup, Bili Ajdol izveo je i hitove poput “Dancing with my self”, “Flesh for fantasy”, “Scream” i “Blue highway”, nakon koje se, uprkos jakoj prehladi, skinuo po običaju go do pojasa.

Foto: SEEcult.org / Luka Marjanović

Usledile su gitarske solaže Stiva Stivensa (Steve Stevens), a nakon povratka Bilija, koji se u međuvremenu presvukao u rokerku, publika je imala priliku da čuje i “Eyes without a face”, “King rocker” i druge hitove…

Foto: SEEcult.org / Luka Marjanović

Za vreme izvođenja “Rebel yell”, za koju je rekao da mu je omiljena pesma, Ajdol je kleknuo ispred Stivensa, praveći mikrofonom i njegovom gitarom zaglušujuću mikrofoniju.

Foto: SEEcult.org / Luka Marjanović

Za kraj koncerta, obučen ovoga puta u crni mantil, Ajdol je pružio oduševljenoj publici priliku da uživa u “White wedding”.

I sam Bili Ajdol izrazio je zadovoljstvo nastupom na Gitarijadi.

Premda ne tako živ na sceni kako se pamti sa ranijih koncerata na Exitu i u Beogradu, Ajdol je, uprkos narušenom zdravlju, pokazao veliki trud da publiku ne uskrati za energiju po kojoj su poznati njegovi nastupi uživo, a taj napor mu je uzvraćen horskim pevanjem i burnim odobravanjem.

Foto: SEEcult.org / Luka Marjanović

Završno veče 52. Gitarijade, koja je privukla publiku iz različitih gradova Srbije, ali i regiona, proteklo je i u znaku nastupa beogradskih rok veterana Partibrejkers, a svirali su i zaječarski bend Vacuum, koji je otvorio program, te Dejan Cukić i Spori ritam bend, koji je označio kraj trodnevnog festivala.

Pobednički bend 52. Gitarijade, Aleja velikana, nastao je u maju 2016. godine u Beogradu od članova iz različitih krajeva Srbije. Muzika koju proizvodi Aleja, kako je sama opisuje, može se okarakterisati kao fuzija rokenrola sa ska, fank, hip-hop, rege, dab, progresiv... primesama. Tu fuziju žanrova koje integriše u svoju muziku bend naziva brz. Tekstovi su im mahom društveno angažovani.

Gitarijadu su otvorili 28. juna britanski hevi-metal veterani Saxon koji su tokom gotovo dvočasovnog koncerta izveli numere sa novog, 22. albuma “Thunderbolt”, ali i najveće hitove iz višedecenijske karijere, a obožavaocima su obećali ponovni dolazak.

(SEEcult.org)

*Naslovna fotografija: Gitarijada

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.