• Search form

05.12.2017 | 17:53

Alternativni film kao subverzivna umetnost

Alternativni film kao subverzivna umetnost

Festival novog filma i videa - Alternative Film/Video u Beogradu biće održan od 13. do 17. decembra pod sloganom “Alternativni film kao subverzivna umetnost”, kojim u 35. godini postojanja poziva na sagledavanje i revalorizaciju filmova koji su estetikom i sadržajem rušili ustalјene filmske, društvene i političke kodove, a uglavnom su stvarani u kino klubovima ili samostalno, van ograničavajuće i kontrolisane profesionalne produkcije.

Festival zvanično otvara najnoviji kratki eksperimentalni film Milča MančevskogThe End of Time”, snimlјen na Kubi, a uz takmičarski program, koji će ocenjivati i uticajna nemačka umetnica Hito Stejerl (Hito Steyerl), nudi i bogat prateći program, uključujući retrospektive subverzivnih filmova Bojana Jovanovića, Miloja Radakovića i Miroslava Bate Petrovića.

Uoči zvaničnog otvaranja biće prikazana retrospektiva “Subverzija u YU filmu”, čiji je selektor reditelj Slobodan Šijan odabrao radove kolega kao što su Dušan Makavejev (Pečat, 1955; Spomenicima ne treba verovati, 1958), Dušan Stefanović (Posle XII probe atomske bombe, 1955, koautori Vojislav Lukić i Zoran Fotić), Mihovil Pansini (K3 - čisto nebo bez oblaka, 1963; Scusa Signorina, 1963), Tomislav Gotovac (Pravac, 1964; Ljubavni film - Obiteljski film II, kraća verzija, 1973, u saradnji sa Šijanom)…

Retrospektiva “Subverzija u YU filmu” ukazaće na korene radikalne formalne subverzije filmskih kodova začete pokretom Antifilm i filmovima Pansinija, Gotovca i drugih, ali i na početke subverzije političkog sistema u filmovima Makavejeva i Žilnika, kasnije nazvanim Crni talas.

Prve večeri festivala biće otvorena izložba video-instalacija “S druge strane” umetnice Anice Vučetić, te izložba “Subverziji ne treba verovati”, čiji su autori Miriam de Rose (Miriam de Rosa) i Greg de Kjur (Greg de Cuir Jr).

Specijalna gošća festivala Alternative film/video biće nemačka umetnica i teoretičarka Hito Stejerl (Hito Steyerl), koja će prikazati svoje filmove ali i video-rad “How Not to be Seen. A Fucking Didactic Educational .MOV File” (Kako ne biti viđen - j..... didaktički edukativni film), kojim je predstavila Nemačku na Bijenalu u Veneciji 2015. godine, a kojim sugeriše kako i zašto postati nevidlјiv u svetu digitalnih slika visoke rezolucije.

Uz Hito Stejerl (Steyerl), koja je nedavno proglašena najuticajnijom ličnošću globalne umetničke scene u 2017. godini - na osnovu godišnje liste magazina ArtReview, članovi žirija su i reditelji Lordan Zafranović i Miloš Miša Radivojević.

Žiri će odabrati najviše deset filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala, čiji će autori biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra (AFC), u okviru koga će moći da realizuju svoj novi film.

Zafranović će prikazati svoje amaterske filmove, dok će Radivojević predstaviti svoj “Film bez reči” – potpunu subverziju igrane strukture filma, u kojem Dragan Nikolić u 26 scena, kroz performans, gotovo monodramski vodi gledaoce kroz svoj život bez ijedne izgovorene reči.

Publika će imati priliku da vidi i klasična remek-dela srpskog subverzivnog igranog filma “Rane radoveŽelimira Žilnika, “W.R. misterije organizmaDušana Makavejeva i “Plastični IsusLazara Stojanovića, kao i retrospektivu video-radova Sonje Savić, ostvarenu u saradnji sa Umetničkom galerijom “Nadežda Petrović” iz Čačka, koja će biti inicijacija za dodelu nagrade sa imenom te rano preminule glumice.

Najavljeni su i okrugli sto i istraživački forum koji će biti mesta gde će se teorijski i istorijski istražiti subverzija u umetnosti filma.

Faund-futidž (found footage) radionicu pravljenja filmova od materijala pronađenih na internetu vodiće Neozoon kolektiv, ženski umetnički duo osnovan 2009. godine u Berlinu i Parizu. Polaznici će, istražujući internet, stvarati svoje faund-futidž video radove, uzimajući u obzir sociološke pojave i paradokse kulturnih normi.

Festival Alternative Film/Video osnovan je kao jugoslovenski festival eksperimentalnog filma, a danas je međunarona manifestacija sa težištem na regionalnom povezivanju autora koji istražuju i inoviraju filmski jezik, istražujući njegove granice i predstavlјajući svoje lične, intimne svetove koje je moguće stvoriti samo inovativnim mogućnostima novih digitalnih medija.

Prošle godine na Listi značajnih ostvarenja našli su se filmovi o hijerarhiji struktura moći, istoriji pokretnih slika, borbi za obespravljene, destrukciji prirode radi zarade, tretmanu šizofrenije i savremenom svetu uopšte.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Festivalski sajt je alternativefilmvideo.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf)

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.