• Search form

25.06.2018 | 13:03

Alternativno poimanje institucije

Alternativno poimanje institucije

Kustoski program “Šta kustosiranje može/treba da bude?” počinje 27. juna u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu predavanjem direktora amsterdamskog De Apela Nilsa Van Tomea Institucija u pokretu”, koji će govoriti o važnosti kustoskog programa i o tome kako on oblikuje institucionalni kontekst.

Reč je o prvom u nizu predavanja o savremenim kustoskim praksama, a prezentacija Van Tomea poslužiće kao predgovor programu kustoske radionice.

Iznova razvijajući prezentaciju “Institucije u pokretu”, direktor De Apela - institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program od 1994. godine, smatra da je njegov rad u organizaciji čin kustoske brige i kao takav predstavlja proces koji razvija alternativne načine poimanja institucije.

Van Tome će elaborirati istaknutu ulogu koju kustoski program ima u institucionalnom kontekstu De Apela od 1994. godine.

“U kustosiranju jedan plus jedan bi trebalo da bude jednako tri. Kustosiranje ne podrazumeva šta ako, već se fokusira na ono šta je / šta jeste. Kustosiranje se koristi naučnim metodama poput spekulacije i eksperimenta kao njenim glavnim principima, iako nije nauka. Kustosiranje predstavlja ono što prethodi procesu saznanja. No ipak, treba biti spreman na činjenicu da se u tom procesu neke stvari mogu pogrešiti…”, smatra Van Tome, koji kao kustos, predavač i kritičar operiše na granicama savremene kulture i kritičke svesti.

Njegove izložbe i događaji prikazani su u The Kitchen (Njujork), Akademieder Künste (Berlin), Contemporary Arts Center (Nju Orleans), Gallery 400 (Čikago), National Gallery of Art (Vašington), and P! (Njujork). Bio je kustos sedmog Bukureštanskog bijenala “What are we building down there?” 2016. godine. Urednik je magazina Art Papers, a njegovi tekstovi, u kojima se bavi savremenom umetnošću, popularnom kulturom, književnošću i muzikom u širem društvenom i kulturnom kontekstu, objavljivani su i u Artin America, The Wire, Camera Austria, Afterimage, Metropolis M

Među knjigama koje je objavio su: Where Do We Migrate To? (2011), Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen (2014), Aesthetic Justice:Intersecting Artistic and Moral Perspectives (2015), Muntadas: About Academia: Activating Artifacts (2017).

Nils Van Tome, foto: De Appel

Kustoski kurs i seriju javnih predavanja Šta kustosiranje može/treba da bude? inicirala je kustoskinja Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom.

Tokom tromesečnog kursa, najavljenog od septembra do decembra 2018. godine, međunarodni predavači će predstaviti različite tematske okvire kustoske prakse i pokušati da problematizuju kako kustoske prakse oblikuju i utiču na razvijanje institucija i različitih institucionalnih modela. Među gostujućim mentorima su najavljeni: Dorotea von Hantelman (teoretičar, kustos, istraživač i profesor na Bard koledžu u Berlinu); Antariksa (istraživač i jedan od osnivača KUNCI Cultural Studies Center u Jogdžakarti, Indonezija); urednici Flash Art magazina; Tara Makdauel (profesor i direktor programa kustoskih praksi na Univerzitetu Monaš u Melburnu); Marija Lind (kustos, pisac i pedagog, direktor Tenstakonsthall u Stokholmu, profesor na Akademiji umetnosti u Oslu); Met Peker (kustos i teoretičar, direktor EVA International – Bijenala savremene umetnosti u Irskoj); Hou Hanru (kustos i umetnički kritičar, umetnički direktor MAXXI muzeja u Rimu); kustoski kolektiv WHW (What, How & for Whom; Elena Filipović (kustos i direktor Kunsthalle Basel)...

Predavanje Van Tomea omogućili su MSUB i ambasada Holandije, uz podršku Zepter muzeja i Zepter hotela.

Partneri projekta su: MSUB, Kulturni centar Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj i Muzej Zepter.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, ambasade Švedske, Holandije, Indonezije u Beogradu i Irske u Grčkoj, EUInfo centar, galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau i Zepter Hotel.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.