• Search form

09.06.2018 | 19:47

Ani Kuzmanić nagrada Radoslav Putar za 2018.

Ani Kuzmanić nagrada Radoslav Putar za 2018.

Nagrada “Radoslav Putar” za 2018. godinu dodeljena je Ani Kuzmanić iz Splita, jednoj od četvoro finalista tog prestižnog priznanja za mlade umetnike u Hrvatskoj.

Nagrada je dodeljena na otvaranju izložbe finalista 7. juna u Malom salonu Muzeja moderne i savremene umetnosti u Rijeci, na kojoj su se predstavili i Gildo Bavčević, Davor Konjikušić i Kristina Marić.

Uoči otvaranja izložbe, međunarodni žiri je, nakon pojedinačnih razgovora sa finalistima, izabrao dobitnicu nagrade “Putar” za 2018. godinu, koja podrazumeva dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u Njujorku, samostalnu izložbu u Institutu za savremenu umetnost u Zagrebu, koji je i organizator dodele tog priznanja, te mesto u žiriju za 2019. godinu.

Ana Kuzmanić, rođena 1980. u Splitu, završila je 2009. godine magistarske studije umetnosti na Edinburškom koledžu umetnosti, a prethodno je stekla titulu akademskog slikara na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu. Njen rad fokusiran je na teme inspirisane svakodnevicom i obeležene različitim društvenim ulogama u njoj. Kroz umetnost preispituje odnose, te traži potencijal za promene. Kao metodu istraživanja i kao alat za afirmaciju, koristi dijalog mogućih učesnika i društvenih odnosa. Izlaže od 2006. godine u Hrvatskoj i inostranstvu, a aktivna je i kao suosnivačica i članica međunarodnoga kolektiva Eastern Surf. Radi kao docent na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije na Univerzitetu u Splitu.

Ovogodišnji stručni žiri činili su: umetnik Matej Knežević, dobitnik nagrade “Radoslav Putar” za 2017. godinu, kustoskinja Irena Borić (Maribor/Zagreb), izabrana na osnovu otvorenog poziva za člana žirija do 40 godina starosti, zatim umetnik i voditelj Galerije P74 u Ljubljani Tadej Pogačar, kustoskinja Muzeja likovnih umetnosti u Osijeku Valentina Radoš, te kustos Galerije Galženica u Velikoj Gorici Klaudio Štefančić.

Nagrada “Radoslav Putar” dodeljuje se od  2002. godine, a deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) koja deluje uz podršku fondacije Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, a obuhvata 12 evropskih članica (Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska, Mađarska i Crna Gora).

Nagradu “Radoslav Putar” ustanovio je Institut za savremenu umetnost u saradnji s partnerima.

Konkurs i dodela nagrade omogućeni su ove godine sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Zagreba, Ministarstva kulture Hrvatske, Odeljenja za kulturu Grada Rijeke, te Trust For Mutual Understanding u Njujorku i Instituta za savremenu umetnost u Zagrebu, u saradnji s MMSU u Rijeci i Residency Unlimited u Njujorku.

Izložba finalista nagrade “Putar” za 2018. godinu biće otvorena do 10. jula.

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, Paviljon Srbije, 54. Bijenale, Venecija, 2011.
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.