• Search form

13.06.2018 | 19:53

Animirani filmovi i fotografije đaka Britanske internacionalne škole

Animirani filmovi i fotografije đaka Britanske internacionalne škole

Britanska internacionalna škola u Beogradu predstavlja animirane filmove i fotografije svojih đaka u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, odnosno galeriji Pro3or.

Klub animiranog filma Britanske internacionalne škole, koji deluje već sedam godina, a vodio ga je nagrađivani filmski umetnik, reditelj i scenarista Darko Lungulov, premijerno će predstaviti filmove svojih 14 polaznika 17. juna u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Đaci će tako imati priliku da vide svoje animirane fimove na velikom filmskom platnu zajedno sa roditeljima i prijateljima.

Ove školske godine kroz klub animiranog filma prošlo je dvadesetoro dece, uzrasta od 5 do 11 godina, a snimili su oko sto kratkih animiranih filmova.

Za neke đake ovo je već peta godina kako stvaraju u okviru kluba, a prema rečima Lungulova, to se vidi po njihovim filmovima, po kompleksnosti njihovih priča i preciznosti tehnike koju koriste.

Tehnika kojom se učenici služe je stop-motion animacija i zahteva preciznost, disciplinu i strpljenje. Svaki pokret u filmu zahteva da se lik snimi, neznatno pomeri i ponovo snimi. Deca rade u parovima ili grupi od troje i tako se uče da kreativno sarađuju.

Tokom ovog procesa deca se upoznaju sa procesom stvaranja filmova, tako da je to ujedno i medijsko opismenjavanje. Učestvovanje u procesu omogućava im da bolje razumeju medije i njihov efekat.

Đaci su otkrivali i jedni druge učili filmskim tehnikama kao što su krupni plan, promena plana, subjektivni ugao gledanja, a to su elementi filmskog jezika koje verovatno ni njihovi roditelji ne znaju. Takođe, deca su naučila kako muzika doprinosi njihovim filmovima i kako da koriste program za montažu filmova i dodaju muziku, zvučne efekte i naslove.

Čak i najmlađa deca, prema rečima Lungulova, sposobna su da ispričaju svoje priče snimajući animirani film što im daje osećaj kreativne moći. Kad deca osete mogućnost izražavanja putem sofisticarnog medija kao što je animirani film – to ih ohrabri da mogu da urade i sve drugo što zamisle.

Lungulov je vodio i Klub fotografije, čiji će se polaznici predstaviti 24. juna u galeriji Pro3or radovima velikog formata.

Ove godine 14 učenika srednje škole učestvovalo je u radu tog kluba, učeći o značaju kompozicije, kadriranja i svetla u umetničkoj fotografiji. Tokom fotografskih izleta po Beogradu, istraživali su grad koristeći foto aparate i telefone.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.