• Search form

06.07.2018 | 12:39

Ansambl za drugu novu muziku u Sinagogi

Ansambl za drugu novu muziku u Sinagogi

Serija koncerata Ansambla za drugu novu muziku "Meditacije za klavire – 24 ruke” biće nastavljena 7. jula u novosadskoj Sinagogi, a na programu su, kao i prethodno u Beogradu i Aranđelovcu, dela Miroslava Savića, Miloša Raičkovića, Vladimira Tošića i  Teodore Stepančić.

Ansambl za drugu novu muziku, koji se ponovo okupio 2017. godine posle gotovo trodecenijske pauze, spaja neke od prvih članova sa novim generacijama muzičara. Danas ga čine: Nada Kolundžija, Branka Parlić, Miroslav Miša Savić, Anđelka Đorđević, Miloš Raičković, Dragoljub Ilić, Tatjana Šurev, Irena Kofman, Nataša Penezić, Katarina Radovanović, Jovana Đorđević, Andrej Negić, Dimitrije Beljanski i Dunja Crnjanski.

Ansambl je prvi put nastupio javno 7. decembra 1977. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, izvodeći minimalističke kompozicije Miloša Raičkovića. Izvedeno je i Raičkovićevo delo Permutacije za tri klavira 18-to ručno. Ansambl je ubrzo počeo da izvodi i kompozicije drugih beogradskih kompozitora, Katarine Miljković, Miroslava Savića, Miodraga Lazarova, Milimira Draškovića, Vladimira Tošića, Marjana Šijaneca i drugih. Uz podršku urednika Muzičkog programa SKC-a, Miroslava Savića, Ansambl je gostovao u više gradova u inostranstvu, a nastupao je i na Muzičkom bijenalu u Zagrebu 1979. Izdao i LP sa kompozicijama Roberta Morana i Milimira Draškovića, a snimao je i za radio i televiziju.

Među mnogobrojnim izvođačima na klavirima, klavijaturama i udaraljkama, spominjemo, bili su: Nada Kolundžija, Miša Savić, Dragan Ilić, Slobodan Todorović, Branka Parlić, Lidija Stanković, Ksenija Zečević, Miodrag Lazarov Pashu, Vladimir Tošić, Milimir Drašković, Nebojša Brajović (Moris Vit), Pol Pinjon (Paul Pignon), Olgica Antić, Anđelka Marjanović, Aleksandar Damnjanović, Dubravka Kovačević, Miloš Petrović, Istra Pečvari, Mila Lacković, Dragana Kosić, Marjan Šijanec, Rade Bulatović, Nenad Jelić, Tatjana Šurev, Miroslav Karlović, Đorđe Gavrilović, Veljko Nikolić, Tatjana Tasić, Borislav Pavićević, Margita Stefanović i Miloš Raičković.

Posle višegodišnje pauze, Ansambl je obnovljen u decembru 2017.

Na jubilarnom koncertu, 25. decembra 2017. godine u SKC u Beogradu, Ansambl je obeležio 40 godina od svog prvog koncerta održanog na tom istom mestu.

Ulaznice za novosadski koncert mogu se nabaviti na blagajni Muzičke omladine po ceni od 400 dinara. Za đake, studente i penzionere koštaju 200 dinara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.