• Search form

27.03.2018 | 11:25

Apel KUD Ilija Kišić za prostor za probe

Apel KUD Ilija Kišić za prostor za probe

Kulturno-umetničko društvo “Ilija Kišić” u Zelenici, osnovano još 30-ih godina 20. veka, i dalje nema obezbeđen stalan prostor za održavanje proba, zbog čega je nedavnim svečanim koncertom uputilo apel na sve koji mogu da pomognu rešavanju tog problema.

Okupljajući u poslednjih 25 godina oko 150 dece i mladih uzrasta od sedam do 25 godina, KUD “Ilija Kišić” je ostvarilo mnogobrojna gostovanja širom bivše Jugoslavije i Evrope. Danas broji oko 140 članova koji rade u četiri sekcije (mladi, pripremni i prvi ansambl, kao i grupa “veterani”), izvodeći repertoar od 14 koreografija - igara iz Boke i Crne Gore, ali i okoline Vranja, Pirota, Binačke Morave, Crnorečja, Slavonije, Šumadije, Vlaške, Šopske, Bunjevačke igre…

KUD “Ilija Kišić” osnovan je 1936. godine pod imenom “Polet”, a radilo je u okviru tri sekcije - folklorne, dramske i pevačke. Današnje ime dobilo je 1945. godine, u znak sećanja na mladog proletera iz Zelenike Iliju Kišića, koji je položio svoj život u Drugom svetskom ratu.

Društvo je od 1995. godine održavalo probe na maloj pozornici bioskopa u Zelenici, a nakon njegovog rušenja - radi izgradnje stambene zgrade, probe su održavane na pozornici Osnovne škole “Ilija Kišić” u Zelenici. Zbog potrebe renoviranja školske pozornice, Društvo je 2006. godine bilo primorano da je “privremeno” napusti. Narednih 11 godina probe su održavane u bivšoj hladnjači preduzeća “Mješovito” A.D, kojem je KUD “Ilija Kišić” zahvalno za besplatno ustupanje tog prostora.

Prema rečima Milivoja Peruškovića iz KUD “Ilija Kišić”, iako su u tom periodu probe održavane na neodgovarajućoj podlozi (betonu), Društvo je za to vreme u igračkom smislu najviše napredovalo i postavilo šest novih koreografija, koje čine okosnicu njegovog programa.

Kako je u jesen 2017. godine taj prostor iznajmljen, KUD “Ilija Kišić” je još jednom ostalo bez prostorija za održavanje proba. To je u najvećoj meri i bio razlog za odlaganje godišnjeg koncerta, koji je tradicionalno održavan u decembru.

Početkom ove godine, uz posredovanje lokalne samouprave, na korišćenje je dobijena sala u Domu omladine u Starom gradu. Iako je i to rešenje privremeno, napokon su probe mogle da se održavaju na adekvatnoj podlozi, što je znatno pomoglo da se igrači pripreme za svečani koncert 17. marta. Koncert je nazvan “Na stanici naših snova” - prema stihovima zeleničkog i bokeškog Ansambla “Bokelji”, posvećenih poslednjoj železničkoj stanici uskotračne pruge na kojoj su, pre šezdesetak godina, zelenički mladići sanjali svoj san o ansamblu kojim su kasnije i obišli celu Evropu.

“Na ovaj načina smo hteli da prikažemo publici san koji sanja današnja omladina Zelenike, iako vozova više nema, i na koji način se kulturno uzdiže i deluje. Stoga su karte za koncert bile besplatne i bio je svojevrstan poklon našim sugrađanima”, naveo je Perušković za SEEcult, ističući da je zbog izuzetnog interesovanja, koncert ponovljen 18. marta, a Dvorana “Park” je još jednom popunjena do poslednjeg mesta.

“Cilj nam je bio da sve gledaoce, barem za taj sat i po, odvojimo od svakodnevnih problema, odvedemo ih na ‘Stanicu naših snova’ i učinimo da njihova srca zaigraju sa nama, jednostavno - učinimo ih srećnima”, naveo je Perušković.

Apelujući na sve koji mogu da pomognu pronalaženju odgovarajućeg prostora za održavanje proba KUD “Ilija Kišić”, Perušković ističe da su time deca i mladi ne samo sklonjeni sa ulice, već imaju priliku i da uče o značaju iskrenog prijateljstva, kao i o slobodi i lepoti umetničkog izražavanja.

“Iako još uvek nemamo definitivno rešeno pitanje prostorija za održavanje proba, imamo ‘Stanicu naših snova’, imamo i igrače koji, svi do jednoga, veruju u tu ‘Stanicu’ i tri puta sedmično na nju dolaze. Sve dok imamo ovo dvoje, postojaćemo i imaćemo skoro sve”, naveo je Perušković.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.