• Search form

23.04.2018 | 17:35

Apel Skupštini da spreči kršenje Zakona prilikom izbora NSK

Apel Skupštini da spreči kršenje Zakona prilikom izbora NSK

Reprezentativna udruženja za pozorišnu, filmsku umetnost i umetničku igru, kao i za književnost i prevodilaštvo, apeluju na Skupštinu Srbije da stane u odbranu Zakona o kulturi i ne dopusti njegovo dalje kršenje usvajanjem sporne Zbirne liste kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu (NSK) koja je nedavno potvrđena u resornom skupštinskom odboru.

Sedam reprezentativnih udruženja, koja su zakonski ovlašćeni predlagači kandidata za članove NSK, ponovila su 23. aprila upozorenje da je skupštinski Odbor za kulturu i informisanje 12. aprila većinom glasova potvrdio Zbirnu listu kandidata za članove NSK koja je utvrđena mimo zakonske procedure, a na kojoj su sporne kandidature Živorada Ajdačića i Vladimira Logunova koje je predložio Koordinacioni odbor (KOO) umetničkih udruženja.

Predstavnici reprezentativnih udruženja zatražili su na konferenciji za novinare u parlamentu da Skupština Srbije da vrati Zbirnu listu Ministarstvu kulture i informisanja, te da ono organizuje ponovni postupak predlaganja u oblastima u kojima su nelegalno predloženi kandidati za članove NSK. Ovlašćena udruženja će, nakon legalno sprovedene procedure, u roku od mesec dana, dostaviti imena kandidata za članove NSK, poručili su predstavnici udruženja dramskih, filmskih i baletskih umetnika, Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije (UKPS).

“Apelujemo na Skupštinu Srbije da spreči nezakonito formiranje NSK-a”, rekao je predsednik Upravnog odbora UKPS Duško Paunković, član NSK i prvi predsednik tog tela, koji je kandidat i za člana NSK u novom sastavu.

Rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, potpredsednica Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS), naglasila je da “Zakon nije umetničko delo” i da ne može slobodno da se interpretira, već je nedvosmislen, a to znači da su reprezentativna udruženja jedina ovlašćena da predlažu kandidate za članove NSK, dok je KOO samo organizaciono telo koje treba da omogući sprovođenje procedure.

U dva navrata UDUS, Udruženje filmskih umetnika, Udruženje baletskih umetnika i Udruženje filmskih glumaca Srbije jasno su naglasili da je jedini njihov kandidat Vojislav Brajović i da ne žele da iskoriste zakonsku mogućnost da predlože još jednog kandidata. Mimo volje ovlašćenih reprezentativnih udruženja, predsednik KOO Dušan Rusalić dostavio je Ministarstvu kulture predlog da uz Vojislava Brajovića kandidat bude i Vladimir Logunov.

Brajović je u međuvremenu, u znak protesta zbog kršenja zakonske procedure, odlučio da se povuče iz kandidature, a s obzirom da je kandidatura Logunova predložena uz kršenje propisa, četiri reprezentativna udruženja, kako su naglasili njihovi predstavnici, zapravo trenutno nemaju kandidata za člana NSK.

Takođe, mimo volje tri od četiri reprezentativna udruženja za oblast književnosti i prevodilaštva predložen je Živorad Ajdačić, iako nije ni pisac ni prevodilac, a pritom je sam javno negirao da prevodilaštvo uopšte predstavlja deo umetnosti.

“Imamo situaciju da su dva kandidata snažno osporena sa stanovišta procedure, kredibiliteta i uverljivosti u zastupanju umetničkih udruženja”, rekao je potpredsednik Srpskog PEN centra Gojko Božović, dodajući da bi svaki od tih razloga bio dovoljan da procedura bude zaustavljena i preispitana.

Prema njegovim rečima, predloženim izborom, koji je snažno osporen u stručnoj javnosti, NSK bi izgubio suštinu postojanja i mogućnost ostvarivanja važne savetodavne i korektivne uloge u sistemu kulture.

“Apelujemo na sve koji mogu da utiču da se ova situacija prekine kako bismo dobili reprezentativan i nesporan NSK”, poručio je Božović, dodajući da od načina izbora NSK zavisi da li će to telo moći da obavlja dužnost koju zakonski ima.

Predstavnici reprezentativnih udruženja naglasili su i da njihovo obraćanje Skupštini Srbije ne sme biti stavljeno u politički kontekst, niti povezano sa bilo kojom političkom idejom ili opcijom, jer je reč isključivo o strukovnom protestu protiv kršenja zakonske procedure za izbor NSK.

“Ne želimo da politizujemo izbor članova NSK”, rekla je Aleksandra Čabraja iz UKPS, koja je i poslanica u Skupštini Srbije, a na poslednjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje je, uz koleginice Vesnu Marjanović i Anu Stevanović, takođe pokušala da ukaže na kršenje zakonske procedure.

Predsednik UKPS Duško Paunković dodao je da je neprihvatljivo i da se situacija u vezi sa kršenjem procedure kandidovanja članova za NSK predstavlja ko sukob između udruženja – što je učinjeno na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

“To nije tačno. Mi smo ovde da branimo zakon. NSK u suprotnom neće imati ugled ni u javnosti, ni među nama”, rekao je Paunković, ocenjujući da su članovi Odbora za kulturu i informisanje koji su glasali za spornu Zbirnu listu “ili izmanipulisani, ili su svesno prekršili zakon”.  

Prema članu 16. Zakona o kulturi, kandidate za NSK, među ostalim predlagačima, predlažu reprezentativna udruženja, i to za četiri područja kulture. Kandidata za određeno područje treba da predlože udruženja koja imaju reprezentativnost za to isto područje.

Zakon poverava Koordinacionom odboru umetničkih udruženja (u čiji sastav ne ulaze sva reprezentativna udruženja) da organizuje postupak predlaganja članova za NSK, ali ne i da ih predlaže. Rukovodstvo KOO je, međutim, više puta prekršilo zakon u tom postupku.

Iako bilo dužno da to učini, KOO nije obavestio sva reprezentativna udruženja o tome da je započet postupak predlaganja kandidata, a u slučaju kandidatura Ajdačića i Logunova je uzurpiralo pravo na odlučivanje (koje po zakonu nema) i zvaničnim putem, bez znanja ovlašćenih predlagača i bez njihove saglasnosti predložilo Ministarstvu kandidate za NSK.

Sedam reprezentativnih udruženja, koja su po zakonu ovlašćeni predlagači kandidata za članove NSK, ukazala su Ministarstvu kulture i informisanja i Odboru za kulturu i informisanje na kršenje zakona u postupku predlaganja kandidata za članove NSK. Pošto je Ministarstvo na kraju dostavilo Zbirnu listu Odboru za kulturu i informisanje, a Odbor ju je većinom glasova potvrdio, sedam reprezentativnih udruženja apeluje na Skupštinu Srbije da ne dopusti da se izbor članova za NSK kompromituje nezakonitim postupkom predlaganja.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.