• Search form

19.07.2017 | 21:22

Balkanski humor pod uticajem češke škole

Balkanski humor pod uticajem češke škole

Film “Ministarstvo ljubavi” reditelja i scenariste Pava Marinkovića, prikazan u programu Hrvatska u fokusu na 24. Festivalu evropskog filma Palić, zasnovan je na vesti o pripremi novog porodičnog zakona o ukidanju penzija udovicama koje zasnuju novu bračnu ili vanbračnu zajednicu.

“Tim se povodom jedan novinar zapitao šta će biti sa udovicama hrvatskih branitelja - zar ćemo ih proveravati s kim žive i uzimati im penziju! Odatle je krenula ideja za moj film”, rekao je Marinković 19. jula na konferenciji za novinare na Paliću.

U njegovoj pitkoj komediji, nastaloj u koprodukciji Hrvatske, Češke i Slovenije, inspektori iz Zagreba obilaze Dalmatinsku Zagoru i, dok ispituju stanje na terenu – da li udovice žive u vanbračnim zajednicama i primaju ujedno penzije pokojnih muževa – prolaze kroz živopisne zgode i nezgode, koje izazivaju smeh, ali i pozivaju na razmišljanje.

Glavnu ulogu mlađeg inspektora igra Stjepan Perić, a u ansamblu su i Dražen Kun, Ksenija Marinković, Milan Štrljić, Alma Prica, braća Navojec i drugi poznati hrvatski glumci, ali i srpska glumica Hristina Popović.

Neki kritičari prepoznali su u ovom filmu uticaj češke škole.

“Ne želim nikoga kopirati, ali ja volim i balkansku komediju. Odnosno, u Češkoj to zovu balkanska komedija, a to je zapravo srpska komedija, mislim na (Slobodana) Šijana, (Dušana) Kovačevića… A Hrvati kad to rade, ne bude baš tako dobro. Na mene su uticali Miloš Forman, Jirži Mencl - taj neki humor koji bi trebao biti bez napora, da se rediteljska ruka ne vidi toliko, nego da se humor bazira na realitetu, a da subverzivnost izlazi iz priče i iz same teme”, rekao je Marinković.

Glavni junak postavljen je u filmu kao “good guy koji je prinuđen da radi ružne stvari”, a povodom moralne dileme da li da prijavi one koje otkrije i ošteti ih, a sebi i kolegi zaradi bonus, Marinković je rekao da je to karakteristično za ljude sa balkankog prostora.

“Mi smo navikli, mislim na celi Balkan, na Rumuniju gde živim već nekoliko godina, da se država brine za sve. Ljudi nemaju osećaj prema javnom novcu, ne postoji takva svest. Supruga mi je Austrijanka i vidim kod njih apsolutno drugačiji odnos, mada i tamo ima korupcije, prema javnom novcu. To je svest da je državni budžet zajednički i ti praktično ako kradeš od države, ustvari kradeš od svog suseda. To je, nažalost, nešto što se neće kod nas skoro premeniti”, ocenio je Marinković.

U filmu je karakteristična razlika u koloru između Zagreba i juga. Marinković je rekao da je zamislio i tražio taj kontrast sa direktorom fotografije Simonom Tanšekom.

“Tako sam pokušao i režirati - Zagreb u hladnim bojama, a žuto i crveno na terenu oko Drniša, gde smo snimali. Glavni lik je u lošem braku, biolog bez stalnog posla, koga dobro pozicionirani ženin otac pritiska da prihvati ovaj, uslovno rečeno, nečasni angažman. Ali njemu na kraju to čini dobro. Ta Dalmacija, topla i znojna, njega oslobađa kao osobu”, rekao je Marinković, čiji je film “Ministarstvo ljubavi” premijerno prikazan 2016. na Pulskom filmskom festivalu.

Komentarišući stanje u kinematografiji, Marinković je rekao da u Hrvatskoj postoje dve političke opcije i obe vuku interesne grupe sa sobom, te da je tužno što je tako i u kulturi.

“Za ovaj film sam skupljao finansije tri godine i ne bih ga ni snimio da nisam prošao u Češkoj na fondu. Zato jer u Hrvatskoj nisam ‘umrežen’. A na primer, u Austriji mi se dogodila lepa stvar - napisao sam scenario, odneo ga… i dobio novac za razvoj. A za njih sam bio čovek sa ulice. Što je u ovim zemljama nemoguće da se desi”, rekao je Marinković.

Marinković je završio studije dramaturgije na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Njegove drame višestruko su nagrađene i izvođene. Filmom je počeo da se bavi sredinom 2000-ih, najpre kao koreditelj i scenarista “Trešete”, a 2009. snimio je svoj prvi samostalni projekat “Ljubavni život domobrana” koji je osvojio tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu. Potom je 2013. godine snimio dugometražni dokumentarac “Okupacija, 27. slika” čija je svetska premijera bila u Karlovim Varima.

Program Hrvatska u fokusu na 24. FEF Palić nudi osam ostvarenja novije produkcije iz te susedne zemlje, dok je u konkurenciji za glavne nagrade “Kratki izletIgora Bezinovića - gotovo istovremeno sa premijerom na 64. Pulskom filmskom festivalu. U drugom palićkom takmičarskom programu Paralele i sudari prikazan je film “Ne gledaj mi u pijat” mlade rediteljke i scenaristkinje Hane Jušić, dobitnik Beogradskog pobednika na ovogodišnjem 45. Festu u Beogradu, koji je takođe u Puli u trci za glavne nagrade.

Oboje reditelja bili su gosti 24. FEF Palić koji do 21. jula, uprkos kriznom budžetu, prikazuje ukupno oko 80 filmova u 11 programskih celina.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Ministarstvo ljubavi
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.